žarište u zadru

Zadarski stožer: Zašto Novak Đoković nije testiran? 'Ne znamo'

22.06.2020 u 12:18

Bionic
Reading

Na pitanje zašto Novak Đoković nije testiran, Alan Medić na današnjoj konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Zadarske županije, kazao je kako ne zna. 'Koji su se htjeli testirati, to su napravili na privatnu inicijativu i sami su to platili. Župan i gradonačelnik su u samoizolaciji jer su se rukovali sa zaraženim osobama', potvrdio je

Jutros je testirano još 13 osoba te se čekaju njihovi rezultati, a za 50 osoba određene su mjere samoizolacije. U samoizolaciji su zbog bliskog kontakta s oboljelim tenisačima i zadarski župan Božidar Longin te gradonačelnik Zadra Branko Dukić, rekao je epidemiolog Alan Medić.

Oboljeli su u dobrom stanju, a na novinarski upit zašto tenisači po dolasku u Zadar nisu testirani, Medić je odgovorio kako je u trenutku kad je bio organiziran turnir epidemiološka situacija bila dobra.

"Oni su došli tu iz poslovnih razloga, mi nismo mogli sve testirati. Ništa nije išlo protiv pravila struke. Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Nacionalni stožer donijeli su preporuke, no hoće li ih se svi pridržavati, to je druga stvar. Tamo je bilo dezinfekcijskih sredstava, no jeste li ih vi nanijeli i odlučili se slikati s tenisačem, to je vaša osobna odluka", kazao je.

Medić je naglasio da su sinoćnja testiranja odrađena na privatan zahtjev sportaša te su ih sami platili. Osobe koje su bile u bliskom kontaktu s tenisačima, bilo da se radi o rukovanju ili razgovoru duljem od 15 minuta pri razmaku manjem od metar i pol, upućene su u samoizolaciju.

  • +5
Andrej Plenković na teniskom turniru u Zadru Izvor: Cropix / Autor: Jure Miskovic / CROPIX

Ljudi koji su bili na terenima, tribinama, na distanci, koji su prolazili pored njih ne trebaju u samoizolaciju i ne trebaju brinuti za zdravlje, poručio je Medić.

Samoizolacija važnija od testiranja

Istaknuo je i kako je djeci koja su boravila na terenima ŠC Višnjik preporučeno da ne idu u školu, a ako roditelji nisu sigurni neka nazovu epidemiologe.

Zadar: Konferencija za medije o tenisačima pozitivnim na COVID-19 Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

"Ako netko ima simptome, sigurno će biti testiran, a ostali idu u samoizolaciju koja je važnija od samog testiranja jer nalaz može biti lažno negativan samo dan nakon kontakta", napomenuo je.

  • +43
Sudionici Adria tour turnira testirani na koronavirus Izvor: Cropix / Autor: Luka Gerlanc / CROPIX

U Zadru je osposobljena karantena za dvojicu stranih državljana. Dosad su testirane 22 osobe, a do kraja dana testirat će se ih još desetak.

Ćorić se vraća u Zagreb osobnim automobilom, a hotel u kojemu su bila dvojica stranih državljana pripremljen je na ovakvu situaciju. Osigurat ćemo brzu dijagnostiku u turističkim ambulantama, kaže Medić.

U zadarskoj Općoj bolnici od danas su zabranjene posjete, kao i svim domovima za starije osobe na zadarskom području.

Očekivali smo ovakvo što, mi smo turistička zemlja, moramo biti spremni da ćemo imati povremene infekcije. Na nama je da što prije uhvatimo izvor zaraze i kontakte i nastavimo dalje normalno živjeti. Najvažnija je socijalna distanca od jednog i pol metra i bez rukovanja. Trebamo opet malo dići granice i paziti jedni na druge kao u prvoj fazi epidemije, ustvrdio je.

Zbog izvanredne situacije u Opću bolnicu Zadar poslijepodne stiže ministar zdravstva Vili Beroš.

Na pitanje zašto Novak Đoković nije testiran, kazao je kako ne zna. 'Koji su se htjeli testirati, to su napravili na privatnu inicijativu i sami su to platili', dodao je Medić.

Na pitanje jesu li se na turniru pridržavali preporuka., odgovara: Bila su dezinfekcijska sredstva, kako ćete se vi ponašati, je vaša osobna odgovornost.

Sva mjesta gdje su boravili sportaši napravit će se protuepidemijska dezinfekcija i ovisno o stupnju kontakta i te će osobe u samoizolaciju.