FINANCIRANJE VIŠNJIKA

Zadarski gradonačelnik se čudi informacijama s Vlade

06.09.2012 u 18:33

Bionic
Reading

Vlada je danas osnovala Povjerenstvo za utvrđivanje stvarnih obveza Vlade u plaćanju izgradnje dvorane Višnjik u Zadru, jer vladajući smatraju, da iako je država svojedobno preuzela obvezu financiranja 50 posto troškova izgradnje Višnjika, već godinama nikako da se definira koliki je ukupni iznos troškova izgradnje te dvorane. Gradonačelnik Zvonimir Vrančić čudom se čudi informacijama sa sjednice Vlade i odluci o osnivanju povjerenstva

'Evo ja mogu reći da se najprije čudom čudim ovim informacijama koje su danas došle od Vlade. Osim toga, moram reći da nitko do sada nije nas kontaktirao. Ako postoje neke nejasnoće ili neki nesporazumi, vjerojatno smo ih mogli u nekim prethodnim razgovorima otkloniti, jer mi mislimo da nema problema i da se radi samo o nesporazumu', rekao je Vrančić dodavši da je zadarska dvorana od svih koje su se gradile za potrebe rukometnog prvenstva najjeftinija te da je država za nju dala najmanje sredstava. Također, točno su utvrđene obveze i grad Zadar ne traži ništa izvan onoga što je dogovoreno.

'Zadarska dvorana se zna da je ukupno koštala 228 milijuna kuna. Grad Zadar je financirao iz svojih sredstava, preko obveznica, sa 130 milijuna kuna. Kako se 2008. ukazala potreba, radi organizacije rukometnog prvenstva, da se dvorane što prije završe - do 2009., onda je Grad Zadar zatražio pomoć od države, odnosno tadašnja Vlade. Vlada je Gradu Zadru 100 milijuna kuna za završetak dvorane. Vlade nije dala novac odjednom, nego se Vlada obvezala da će u devet godina Gradu Zagrebu refundirati godišnje rate', istaknuo je Vrančić i dodao: 'Do ovoga nije trebalo doći i sve se može u normalnoj komunikaciji razjasniti.'

'Ovo je još jedna tipična hrvatska priča. Izgradnja dvorana za Svjetsko prvenstvo u rukometu izuzetno je opteretila državu i sada zbrajamo efekte te loše priče', izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i EU fondova Branko Grčić.

Grčić je rekao da je država svojedobno preuzela obvezu financiranja 50 posto troškova izgradnje Višnjika, no već godinama nikako da se definira koliki je ukupni iznos troškova izgradnje te dvorane. Odlukom iz 2007. utvrđeno da će država participirati sa 70 milijuna kuna, jer se očekivalo da će vrijednost troškova biti 140 milijuna kuna, no 2008., nakon što je dvorana izgrađena, udio države u troškovima povećan je na 100 milijuna kuna. Tu nije kraj, jer u zadnjem zahtjevu Grada Zadra stoji da je izgradnja dvorane stajala 227 milijuna kuna', izjavio je Grčić.

Uz Grčića u ovom će povjerenstvu biti i ministar financija Slavko Linić, ministar graditeljstva Ivan Vrdoljak i ministar obrazovanja, znanosti i sporta Željko Jovanović.