DROGIRANI GRAD

Zadar na prvome mjestu po broju ovisnika

Bionic
Reading

Najnovije izvješće o osobama liječenim zbog zloupotrebe psihoaktivnih droga Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, pokazalo je alarmantne rezultate prema kojima se Zadarska županija nalazi na prvome mjestu po broju liječenih ovisnika u Hrvatskoj

Na 100 tisuća stanovnika u dobi od 15 do 64 godine, zabilježena je tako stopa od 567,1 liječenog ovisnika, u okviru koje je čak 519,1 ovisnik liječen od opojnih droga, piše Slobodna Dalmacija

Osim što ukazuju na iznenađujuće velik broj ovisnika, najnoviji podaci, prema riječima dr. Slavka Sakomana, puno govore i o trenutačnoj gustoći kriminalne mreže u Hrvatskoj.

- Očito je da županija koja ima više desetaka puta veći broj ovisnika od ostalih, ima i veću gustoću kriminalne mreže. Dostupnost droga, odnosno njezina ponuda i potražnja, na ilegalnom tržištu u Zadarskoj županiji i dalje je najveća – kazao je dr. Slavko Sakoman dodajući da se situacija jedino može poboljšati samo izrazito snažnim i zajedničkim angažmanom države i lokalnih zajednica u provođenju svih elemenata programa suzbijanja zloupotrebe opojnih droga utemeljenih na struci i strategiji.

- Iako su se posljednjih nekoliko godina u Zadru i županiji pojačali napori te se u tom smislu u borbu protiv droge uključilo i nekoliko “jačih igrača” poput Antuna Novoselovića, šefa Kriminalističkog odjela zadarske policije, a i Centar za prevenciju se također trudi raditi svoje, zasad nema rezultata, jer se ne radi koordinirano - tvrdi dr. Sakoman pojašnjavajući da u Zadru već niz godina izostaje pomoć lokalne psihijatrije koja nema mogućnosti stručno se pobrinuti o ovisnicima.

- Lokalna psihijatrija slabo participira, a o brojnim se ovisnicima brinu svega dva ili tri doktora, što je nemoguće u jednoj sredini u kojoj postoji dvije ili tri tisuće ovisnika - kazao je dr. Sakoman dodajući da je za dugoročno poboljšanje potrebno i značajno poboljšanje kvalitete svih elemenata programa prevencije, terapije i represije.