VIŠNJIK POSTAO TEŽAK TERET

Zadar diže zajam od 139 milijuna kuna

11.02.2011 u 19:44

Bionic
Reading

Zadarsko je Gradsko vijeće prihvatilo prijedlog gradonačelnika Zvonimira Vrančića o dodatnom zaduženju kako bi se mogla vratiti glavnica za gradske obveznice za izgradnju športskog centra 'Višnjik'

Gradsko vijeće je time dalo suglasnost da se do rujna raspiše natječaj za izbor najpovoljnijeg vjerovnika za zajam od 139 milijuna kuna, koje grad treba platiti u sljedećih sedam godina, odnosno od 2012. do 2018.

Gradonačelnik Zvonimir Vrančić (HDZ) istaknuo je da nije posrijedi novo zaduženje, kako to SDP-ova oporba u javnosti predstavlja, već je riječ o refinanciranju duga za gradnju SC 'Višnjik'. Izložio je i plan vraćanja zajma: prve dvije godine iz gradskoga proračuna vraćalo bi se po oko 15 milijuna kuna, sljedeće dvije po 20-ak, a zadnje tri po 25 milijuna kuna.

SDP-ova saborska zastupnica i gradska vijećnica Ingrid Antičević-Marinović zadarsku je vlast nazvala neodgovornom i predložila da se kamate za taj zajam odrede unaprijed.

Pročelnica za financije Grozdana Perić (HDZ) kazala je kako to nije praksa ni u jednoj državi. Predsjednik odbora za financije, HDZ-ovac Josip Klišmanić, rekao je da će Zadar za izgradnju 'Višnjika' ukupno platiti 30 milijuna eura te da je u to vrijeme to bila najpovoljnija ponuda. Da je napravljen dobar posao, smatra i predsjednik gradskoga vijeća Živko Kolega, za čijeg je gradonačelničkog mandata izgrađen i otvoren 'Višnjik'.

SDP-ovi vijećnici prigovorili su gradskoj vlasti da će zbog otplate novog zajma svojim nasljednicima ostaviti malo prostora za trošenje proračunskog novca.