EKO UDRUGE

Zabrinutost zbog dogovora HEP-a i Marubenija oko Plomina

03.03.2015 u 14:37

Bionic
Reading

Greenpeace, Zelena Istra i Zelena akcija danas su zatražili transparentnost pregovora o termoelektrani Plomin C, odnosno, objavljivanje očekivane proizvodne i prodajne cijene električne energije, kao i nadzor javnosti u HEP-ovim pregovorima s Marubenijem. Zahtjev udruga je odgovor na HEP-ovo potpisivanje 'sporazuma o ekskluzivnosti' s tim ponuđačem dokazano umiješanim u korupcijske skandale u drugim državama, priopćila je Zelena akcija

'Budući da je Marubeni sada i službeno ekskluzivan partner, stvorene su pretpostavke za transparentnost pregovora o otkupnoj cijeni električne energije iz Plomina C. Ne želimo da hrvatski građani moraju plaćati skuplju struju zbog pregovora koji se vode iza zatvorenih vrata,' izjavio je Bernard Ivčić, predsjednik Zelene akcije.

Udruge upozoravaju da je očekivana cijena proizvedene električne energije iz Plomina C veća od 70€/MWh, dok je cijena na europskom tržištu 30-45€/MWh. To znači da će, u slučaju nepovoljnog ugovora, razliku morati platiti građani.

U susjednoj Sloveniji Šoštanj 6, tek izgrađena termoelektrana na ugljen, poslovat će s gubicima od oko 80 milijuna eura godišnje, a početna cijena investicije od 602 milijuna eura se do danas udvostručila. Do toga je došlo isključivo zbog netransparentnosti u pripremi projekta, navode iz Zelene akcije. Zato pozivaju HEP da objavi podatke o predviđenoj proizvodnoj cijeni Plomina C te uvjete koji se nude Marubeniju - kako se ne bi, kao u Sloveniji, na kraju dizale tužbe zbog korupcije i prijevare.

Sklapanje ovog sporazuma čak punih šest mjeseci nakon objave prve službene informacije da je Marubeni preferirani ponuđač za Plomin C, pokazuje da pregovori s ovom tvrtkom teku vrlo sporo i da se suočavaju s problemima, zaključili su.