Zaštita životinja

Zabrinjavajuće brojke: Napuštenih kućnih ljubimaca više nego lani

23.07.2018 u 20:35

Bionic
Reading

Promjenom Zakona o zaštiti životinja očekivano je smanjenje broja napuštenih životinja, no prema podacima iz Gradskog skloništa Dumovec, vidljivo je kako je došlo do znatnog povećanja u odnosu na prošlu godinu. Kako zaustaviti taj trend, objašnjavaju iz skloništa za nezbrinute životinje u Dumovcu

Iako je prošle godine u listopadu donesen novi Zakon o zaštiti životinja, u kojem je navedeno na koji način one moraju biti zbrinute te su propisane kazne za one koji se ne ponašaju u skladu s tim zakonom, ipak i dalje ima puno napuštenih životinja, često štenaca i mačića, nerijetko u bolesnom stanju.

Prema podacima iz Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba u Dumovcu, broj napuštenih pasa i mačaka znatno se povećao u odnosu na prošlu godinu. Lani je Dumovec primio sveukupno 1257 pasa i 287 mačaka. U prvih šest mjeseci ove godine u sklonište su primili 723 psa i 218 mačaka, što je sveukupno 152 životinje, mačaka i pasa, više nego u istom razdoblju prošle godine, kad je primljeno 677 pasa i 112 mačaka.

Na upit o povećanju broja napuštenih životinja, unatoč novom zakonu, iz skloništa su odgovorili sljedeće:

'Mikročipiranje bi trebalo napuštanje pasa svesti na najmanji mogući broj. Po novom zakonu, mikročipiranje je obvezno, a lokalne jedinice, uz organiziranu brigu za nezbrinute životinje, dobivaju dvije važne obveze, nadzor jesu li psi mikročipirani te nadzor nad reprodukcijom pasa. Komunalni redari do 30. lipnja 2018. godine mogli su provjeriti je li pas mikročipiran. Možda je i to razlog za to što su se neki neodgovorni vlasnici odlučili riješiti psa u prvoj polovini godine.'

Mikročip sadrži jedinstven identifikacijski broj koji otkriva podatke o skrbniku kao što su adresa, broj telefona i OIB te osnovne informacije o životinji vezane za kastraciju, cijepljenje i slično. Ako netko napusti ili izgubi psa, pomoću mikročipa može se saznati skrbnik.

Razlozi za napuštanje životinja često su financijske strane, odnosno vlasnici nemaju dovoljno novca za uzdržavanje tolikih životinja ako je došlo do razmnožavanja, kao ni plaćanje liječenja ako je ljubimac bolestan. Zatim nedostatak vremena te godišnji odmori, kada je povećan broj napuštenih životinja, jer ih vlasnici ne mogu povesti sa sobom, a ni ostaviti kod kuće.

Prema novom zakonu, kazne za napuštanje životinja, nezbrinjavanje mladunčadi svojih ljubimaca te izbjegavanje mikročipiranja pasa iznose od 15 do 30 tisuća kuna. Također, sve jedinice lokalne i regionalne samouprave morale su do kraja lipnja ove godine provesti provjeru svih pasa kako bi se utvrdilo jesu li mikročipirani i cijepljeni.

Nadalje, jedinice lokalne i regionalne samouprave dužne su imati najmanje jedno sklonište s minimalno 50 smještajnih mjesta za životinje, a rok da to osiguraju je 31. prosinca ove godine.

  • +5
Ljubimci traže dom Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

O pronađenim napuštenim životinjama potrebno je obavijestiti nadležne službe, odnosno skloništa i komunalna redarstva, a ako su životinje bolesne, treba ih odvesti veterinaru. Prema zakonu, liječenje financira jedinica lokalne samouprave.

'Ako nije moguće utvrditi tko je ozlijedio životinju, pružanje potrebne pomoći životinjama mora organizirati i financirati jedinica lokalne samouprave na čijem je području životinja ozlijeđena', kaže se u članku 7.

Iz skloništa Dumovec objašnjavaju što učiniti ako idete na godišnji odmor ili se više ne možete brinuti za svoje kućne ljubimce.

'Odgovorno držanje kućnog ljubimca podrazumijeva i planiranje godišnjih odmora. Sve je više hotela, apartmana, plaža i drugih mjesta na koja je dopušteno dovođenje pasa. Ako vlasnik psa ne želi ili ne može povesti sa sobom na odmor, treba mu pronaći alternativni smještaj kod poznanika ili u hotelu za kućne ljubimce', naglašavaju iz skloništa te dodaju kako vlasnik može napraviti fotografije i prigodan tekst te oglasiti to putem društvenih mreža i oglasnika i tako pronaći novi dom za svog ljubimca.