NAPUTAK EUROPSKE KOMISIJE

Zabranjeno ljetovanje po jahtama oligarha

11.02.2011 u 16:46

Bionic
Reading

Europska komisija stavila je veto na sunčanje, cicanje koktela i ljuštenje jastoga svojih visokih dužnosnika ukoliko se iste odvijaju na jahtama oligarha, tajkuna i diktatora. Sve to, čini se, povodom nedavnog ljetovanja francuskog premijera na račun Hosnija Mubaraka i turističkog gostovanja francuske ministrice vanjskih poslova u Tunisu koje je sponzorirala obitelj Bena Alija

Novi kodeks ponašanja koji je usuglašen jučer na zasjedanju parlamentarnih šefova EU zemalja u Bruxellesu ubuduće će onemogućavati odmore i luksuzna ljetovanja visokih dužnosnika Europske komisije kod kojekakvih diktatora ili sumnjivih bogataša. 'Predstavnici komisije više ne mogu prihvaćati ničije gostoprimstvo osim ako nije u skladu sa diplomatskim ciljevima ili ljubaznošću', stoji u dokumentu. To otprilike znači da EU komisionari mogu prihvatiti diplomatsku asistenciju pri putovanjima jedino kada je riječ o službenom putu, nikako u turističke svrhe.

Ukoliko pak neki dužnosnik poželi otići na skijanje s prijateljem koji je nekim slučajem poslovni mogul, to će moći učiniti jedino uz prethodno odobrenje i uz dokaz da druženje nije u koliziji s njihovom političkom ulogom i dužnostima.

Novi kodeks, doduše, nije učinio ništa u vezi s problemom tzv. revolving doors, situacije u kojoj ex-političari iskorištavaju veze koje su stekli za mandata da bi nastavili karijere u lukrativnim domenama poput bankarstva, lobističkih tvrtki ili aviokompanija, što se dogodilo s mnogima iz Barrosovog tima u prvom mandatu. Inače je i sam predsjednik komisije poznat po škakljivom trošenju slobodnog vremena. 2005. je ljetovao na jahti grčkog milijardera Spirosa Latsisa, u vrijeme kada je Europska komisija nadgledala antikorupcijske afere grčke brodogradnje. Sukob interesa?

Europski parlament želi doskočiti naglom postpolitičkom bogaćenju tako da se svim bivšim visokim dužnosnicima još neko vrijeme isplaćuje između 40 do 65 posto plaće – u ovom trenutku 20 278 eura - koju su imali za vrijeme mandata. Komisija odbija zahtjev s obrazloženjem da zahtijeva potpuno novu zakonsku regulativu.

Izvršavanje novog kodeksa trebalo bi nadgledati etičko vijeće koje će, čini se, imati tek kazališnu ulogu. Naime, Barrosovi igrači odbacili su prijedlog da mu članovi budu neovisni akademski stručnjaci za etiku javnog sektora. Biti će izabrani izravno od strane europske komisije.