TPORTAL DOZNAJE

Zabranjeni radovi na najvećem splitskom hotelu, ugrožena turistička sezona

15.04.2019 u 12:40

Bionic
Reading

Tek mjesec dana uoči otvaranja i neposredno prije početka turističke sezone, za koju su po tvrdnjama vlasnika već rezervirani gotovo svi kapaciteti, zabranjeni su radovi na budućem najvećem hotelu u Splitu. Kako tportal doznaje, inspektori su prošlog tjedna u nadzoru utvrdili nepravilnosti i zatvorili gradilište te naložili investitoru da uskladi građevinsku dozvolu sa stanjem na terenu i prostornim planovima

Radi se o hotelu Amfora u vlasništvu Zvonka Kotarca, neslužbeno tituliranog 'kraljem splitske građevine', koji je uložio oko 26 milijuna eura u luksuzno zdanje sa šest stotina kreveta, u prvom redu do mora i najveće plaže na istočnom dijelu Jadrana. Njegova gradnja započela je prije godinu i pol i trebala je biti dovršena tijekom svibnja, a trebalo je biti zaposleno 80 stalnih radnika i 40 sezonaca.

Vijest o zatvaranju gradilišta potvrđena je iz dva neovisna izvora, no službenu potvrdu je nemoguće dobiti zbog reorganizacije inspekcijskih službi: naime, od 1. travnja građevinski inspektori prešli su iz Ministarstva prostornog uređenja i graditeljstva u novoosnovani Državni inspektorat. U ovom ministarstvu stoga ne mogu, ne smiju i ne žele davati nikakve informacije, dok u Inspektoratu ne postoji osoba zadužena za odnose s javnošću, a na jedini telefonski broj i jedinu e-mail adresu nitko ne odgovara.

Po svemu sudeći, hotel Amfora nije izašao iz predviđenih gabarita, nego je ustanovljeno odstupanje u jednoj od njegovih podzemnih etaža. Zbog različite tvrdoće tla navodno je betonirano nešto više od predviđenog, pa se stvorilo tristotinjak četvornih metara 'viška' na drugoj razini ispod zemlje. Inspektori su naložili usklađivanje i izmjene građevinske dozvole u roku od mjesec dana i taj postupak je pokrenut, no pretpostavlja se da će potrajati barem dva mjeseca.

Zvonko Kotarac u ponedjeljak je izbjegavao novinare i nije bio dostupan za komentar.

  • +3
Zvonko Kotarac Izvor: Pixsell / Autor: Jakov Prkic / CROPIX

Njegovo zdanje na Žnjanu sastoji se od dva dijela: glavni objekt nazvan Amfora Resort ima 207 smještajnih jedinica veličine 30 do 70 kvadrata, dok se u manjem nalazi 30 apartmana visoke klase i veličine od 40 do 100 kvadrata. Tu su i kongresna dvorana s 500 mjesta, wellness na dvije tisuće kvadrata, četiri vrste sauna s otvorenom vizurom i tri bazena, od kojih će jedan imati pogled na more, a jedan mogućnost zatvaranja staklenom stjenkom, te dva restorana i tri bara uz veliki sky bar za 500 gostiju na krovu objekta.

Hotel je nazvan Amfora po Kotarčevoj vrijednoj zbirci trideset amfora starih između 1800 i 2500 godina te zaštićenih kao nacionalno kulturno dobro, koje će biti izložene u lobiju. Sa svojih šest stotina postelja trebao bi biti najveći u Splitu barem do otvaranja hotela Marjan, koji je nakon propasti poslovnog carstva Željka Keruma službeno procijenjen na 58 milijuna eura i uskoro će se naći na javnoj dražbi.

Sam Zvonko Kotarac početkom godine izjavio je da 'nimalo ne sumnja' u otvaranje hotela u svibnju, da je 'blizu zatvaranja bukinga za špicu sezone' i nadomak je ostvarenja plana o 65-postotnoj popunjenosti kapaciteta cijele godine.

  • +12
Hotel Amfora Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Licencirane Fotografije