VODENI VAL

Zabranjena plovidba Dunavom

11.06.2010 u 17:09

Bionic
Reading

Dan nakon uvođenja izvanrednih mjera obrane od poplava na vukovarskom području konstantni porast vodostaja Dunava primorao je odgovorne da uvedu i zabranu plovidbe za sve brodove i čamce

Iz Lučke kapetanije u Vukovaru je potvrđeno da zabrana plovidbe stupa na snagu u petak u 14 sati i bit će na snazi sve dok vodostaj ne počne padati, a uvjeti i situacija na Dunavu ne omogući normalnu i sigurnu plovidbu. Vodostaj, inače, stalno raste, prosječno centimetar i pol na sat, a u 16 sati izmjereno je 659 centimetara, što je više od pola metra od razine od prije četiri godine. Tada je izmjereno +720 centimetara, što je, nakon rekorda od 769 centimetara iz 1965. godine, drugi vodostaj ikad zabilježen na Dunavu kod Vukovara.

Nasipi na Otoku sportova su dodatno utvrđeni, voda je doprla do prvih obiteljskih kuća u naselju Budžak, no odgovorni tvrde kako je situacija pod kontrolom. Iz Hrvatskih voda kratko su potvrdili da vrhunac vodnog vala kod Vukovara očekuju u subotu, no ne vjeruju da će Dunav premašiti sedam metara.