OSTOJIĆEV RADIJSKI SPOT

Zabranjen Sanaderov govor protiv Keruma

22.05.2009 u 15:55

Bionic
Reading

Ranku Ostojiću, SDP-ovom kandidatu za splitskog gradonačelnika, zabranjeno je emitiranje spota na Radio Splitu i Radio Dalmaciji, dok ga Radio KL Eurodom i Radio Riva emitiraju. Ostojićev radijski spot zapravo je zgodna politička doskočica i u tome je njegov problem. Cijeli spot je zapravo isječak iz Sanaderovog govora s predizbornog skupa u Splitu 14. svibnja u kojem je poručio da 'nećemo dopustiti da Kerum vlada Splitom'

'U nedjelju se bira kakva će biti budućnost naše djece, naših obitelji u Splitu, ovom ponosnom hrvatskom gradu, i kakva će biti budućnost u ovoj županiji. Dragi prijatelji, to se bira u našoj županiji. Dosta nam je blefera kojih su dopodne pijani, a popodne spavaju. Dosta nam je onih koji nemaju pojma što je politika. Dosta nam je onih koji misle da se novcima može kupit sve. I zato poručujem, poručite sutra Kerumu i molim da ono što večeras kažem ovdje i tražim od predsjednika HDZ-a grada i županije da se to sutra priča po Splitu, po županiji, po radiostanicama. Platite ako treba. Imamo i mi za platit reklame. Nek' se čuje ovo: Nećemo dopustiti da Kerum vlada Splitom, jer ne zna', poručio je tada Sanader. Inače, taj je govor dostupan gotovo svuda po internetu.

'Budući da je na splitskom skupu bilo samo između 700–1.200 ljudi, htjeli smo samo poslušati premijerov savjet i pustiti da njegovu poruku čuje što više ljudi', kazao je Ranko Ostojić.

No s njihovom željom se nisu složile dvije spomenute radiopostaje i Gradsko izborno povjerenstvo. 'Minimalnom većinom (6:5) glasova članova Gradskog izbornog povjerenstva Grada Splita utvrđeno je da bi emitiranje predmetnog spota predstavljalo povredu pravilnosti izborne promidžbe', poručili su iz Gradskog izbornog povjerenstava. Nigdje, međutim, nisu naveli što u tom spotu nije primjereno promidžbi i zašto se isti ne može koristiti u kampanji.

'Znači li to da Gradsko izborno povjerenstvo smatra da je premijerov govor neprimjeren?' pitaju se u SDP-u.

SDP-ovci, s druge strane, drže da im je prihvatljivije objašnjenje Radio Splita, koji je također odbio emitirati ponuđeni spot.

Na upit zašto ne žele emitirati spot s Radio Splita, koji je javni radio u sustavu Hrvatske radiotelevizije, poručili su da se radi se o pravu osobnosti te da Sanaderov govor ne mogu pustiti u sklopu promidžbenog spota u kampanji bez dozvole samog Sanadera.

'Iako se radilo o javnom nastupu, ne može se tak tako koristiti govor u druge svrhe kao što je predizborna kampanja, a pogotovo što se ne radi o Sanaderovoj kampanji. HRT ne može tek tako objavljivati sve što se naruči, već je i odgovoran za sadržaj objavljenog, odnosno da sve što se emitira bude u skladu s važećim propisima', poručili su s Radio Splita.

Da podsjetimo, HRT je i tijekom kampanje za parlamentarne izbore 2007. također odbio emitiranje predizbornog spota koji je uključivao dijelove Sanaderovog govora iz Splita, točnije sa splitske Rive 2001. godine. HSP je korištenjem najradikalnijih izjava iz spornog govora htio ukazati na Sanaderovu političku nedosljednost.