UZBUNA U MARSEILLEU

Zabranjen iskrcaj putnika s kruzera zbog H1N1

31.07.2009 u 23:44

Bionic
Reading

Pošto je 60 slučajeva gripe A H1N1 otkriveno među članovima posade, te četiri slučaja među 3.600 putnika kruzera koji je u subotu ujutro trebao pristati u Marseilleu, vlasti su zasad zabranile njihovo iskrcavanje, doznaje se u petak od službenog izvora

MARSEILLE - Najmanje 60 od 1.500 članova posade broda "Voyager of the seas" tvrtke Royal Caribbean koji je plovio iz Napulja i zaustavio se u Villefranche-sur-Meru, na jugu Francuske, zaraženo je virusom gripe A H1N1, objavile su vlasti tijekom poslijepodneva.

Dodaju da je "zahvaljujući liječničkoj kontroli otkriveno četvero zaraženih putnika" među 3.600 koliko ih je bilo na brodu.

Vlasti su stoga odlučile "ne dopustiti silazak članova posade i putnika s broda koji u subotu treba pristati u Marseilleu", kaže se u službenom priopćenju.

"Po dolasku broda provest će se epidemiološka analiza", piše u priopćenju u kojemu se dodaje da će dopuštenje za iskrcaj putnika ovisiti o rezultatima analize.

Dok francuske vlasti tvrde da je riječ o svinjskoj gripi, tvrtka Royal Caribbean poručila je da 62 člana posade i dvoje putnika boluju od prehlade sa simptomima gripe. Francuzi tvrde da su ih o potvrđenoj dijagnozi svinjske gripe obavijestile španjolske zdravstvene službe, koje su tu bolest dijagnosticirale po ukrcavanju u Barceloni. Brod je u međuvremenu bio u napuljskoj luci, u sklopu turneje po Mediteranu.

Na brodu se nalazi više od 5.000 putnika i članova posade.