VUKOVARSKA EKO BOMBA

Zaboravljeni vagoni s opasnim otpadom

25.03.2009 u 15:28

Bionic
Reading

Vukovarac Radoslav Ilić već 15-ak godina pokušava iz svog dvorišta i vrta u naselju Sajmište izbaciti nepoželjan teret, no pet željezničkih vagona, izguranih iz dvorišta obližnjeg Vuteksa, i dalje su potencijalna 'ekološka bomba'

'Oštećeni i devastirani tijekom rata, vagoni su samo pregurani preko ceste u moj vrt i potom su poslužili i kao divlja odlagališta otpada. Vlasnici poduzeća koji su otvorili pogone u krugu bivšeg Vuteksa u njega su odbacili i građevinski otpad. Nažalost, u vagonima su i materije za koje sumnjam da su opasne po zdravlje i život ljudi i životinja, jer se tamo nalaze i razne praškaste tvari, staro i rafinirano ulje, ostaci uginulih životinja', kaže Ilić za Jutarnji.hr.

Vagoni su i potencijalni izvor zaraze, jer je u njima puno mrtvih štakora, ali i ostataka drugih uginulih životinja, upozorava Radoslav Ilić, inače građevinski inženjer zaposlen u jednom vukovarskom poduzeću. Iz HŽ-a kažu da su vagoni prodani tvrtki CIOS, odnosno njihovoj Reciklaži čije je sjedište u Vukovaru, s kojima je potpisan ugovor o kasaciji, odnosno rezanju. CIOS ne može pristupiti vagonima jer nema pristupnog puta, a vagoni se ne mogu ni micati, jer su neodgovorni pojedinci koji se bave prikupljanjem sekundarnih sirovina poskidali dijelove mehanizma za kretanje.

Ako ne uspije postići dogovor sa susjedima o pristupu traktorom, Reciklaža namjerava od HŽ-a unajmiti manja pružna kolica kojima bi izrezane dijelove vagona nosila na drugu stranu i odvozila u svoje rezalište.