AKCIJA SEDAM SINDIKATA

Zaboravite Pernara, naš prosvjed će biti najveći!

30.03.2011 u 12:12

Bionic
Reading

'Pregovarati s ovom vladom je kao da čerečite lešinu. Dosad smo joj dali i previše kredita, i to više nema smisla. Zbog toga je naš cilj jasan. Izbori! Ali ne u rujnu ili studenom, već odmah', kaže Mijat Stanić, čelnik Nezavisnog cestarskog sindikata

U petak će se u Zagrebu održati dosad najveći prosvjed protiv vladajućih. Najavljuju to njegovi organizatori, sedam sindikata čiji su se čelnici odlučili odvojiti od dijela fejsbukovaca okupljenih oko Ivana Pernara i zajedno s njihovom umjerenijom strujom pozvati građane na bunt.

'Smatramo da su tzv. Facebook prosvjedi srijedom i subotom dostigli svoj vrhunac i da su postali besmisleni. Sve se pretvorilo u besciljno lutanje. Na njima se izvikuje puno općecivilizacijski neprihvatljivih zahtjeva uz potencijalnu opasnost nasilja. Zbog toga je i sve manje prosvjednika', objašnjava Stanić, uvjeren da će građani pozdraviti sindikalnu inicijativu i izaći na ulice u najvećem broju dosad.

Osim Nezavisnog cestarskog sindikata koji, prema njegovim riječima, broji oko 3.000 članova, u organizacijskom odboru su još Radnički sindikat HZMO-a, Republički sindikat Hrvatske, Sindikat hrvatskih zaštitara i čuvara, Preporod, Sindikat zaposlenika u socijalnoj skrbi i Sindikat zdravstva i socijalne skrbi.

Iako bi neki poznavatelji sindikalne scene rekli da se uglavnom radi o manjim sindikatima, Stanić se ne slaže s tom tvrdnjom ističući da svi zajedno okupljaju oko 50.000 članova.

'Riječ je o srednjim i velikim sindikatima, ali to uopće nije važno. Nećemo organizirati prosvjed u petak kako inače to rade sindikati, s besplatnim autobusima, dnevnicama i sindikalnim obilježjima. Pozivamo na prosvjed sve s jasnom porukom da Vlada mora odmah otići i da se trenutno moraju održati izbori da bi se testirala volja građana', kaže Stanić.

Sedam sindikata pozvalo je i svoje središnjice da im se pridruže, međutim one će se, prema svemu sudeći, držati svoje stare odluke da podržavaju prosvjede koji se održavaju širom Hrvatske već više od mjesec dana, ali da ne sudjeluju u njima.

Velike sindikalne centrale odlučile su nastaviti pregovarati s Vladom i pritiskati je svojim zahtjevima ocjenjujući da je sada pravi trenutak da senatjera Banske dvore da barem nešto učine za posrnulo gospodarstvo i radništvo.

Stanić pak razmišlja drugačije: 'Pregovarati s ovom vladom je kao da čerečite lešinu. Dosad smo joj dali i previše kredita, i to više nema smisla. Zbog toga je naš cilj jasan. Izbori! Ali ne rujnu ili studenom, već odmah.'

Ipak, on razumije rezerviranost predsjednika središnjica - njegov sindikat je član Nezavisnih hrvatskih sindikata koje vodi Krešimir Sever- jer je njihovo djelovanje, ističe Stanić, ograničeno birokratskom procedurom unutar svake sindikalne centrale.

'Čelnici središnjica nemaju ovlasti da djeluju samostalno. Za sudjelovanje u prosvjedima trebaju dobiti potvrdu svojih članova. Previše je birokratizacije i zbog toga se sindikalne središnjice čine trome te nema refleksne reakcije', objašnjava Stanić.

Sindikalni prosvjed u petak započet će u 18 sati na Trgu bana Jelačića. Organizirat će se povorka, a plan je da se sudionici zaustave ispred sjedišta najznačajnijih tvrtki koje upravljaju prirodnim i infrastrukturnim resursima Hrvatske.