SUĐENJE GLAVAŠU

Za vrijeme rata nisu čuli za zločine

21.01.2009 u 16:55

Bionic
Reading

Svjedočenjem dvojice ratnih zapovjednika Dubravka Jezerčića i Vinka Vrbanca danas je na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno suđenje Branimiru Glavašu i ostalim optuženima za ratni zločin nad osječkim Srbima 1991.

Obojica su posvjedočila da u ratno vrijeme nisu čuli za zločine koji se optužnicom stavljaju na teret Glavašu i ostalima te da se prvi političar optužen za ratni zločin nije miješao u vojne strukture prije nego što je krajem 1991. službeno postavljen za prvog čovjeka osječke obrane.

Dubravko Jezerčić, koji je nakon zapovjednih dužnosti u Hrvatskoj vojsci 1993. postao načelnik osječke policije, kazao je da je, osim iz medija, za zločine navedene u optužnici prvi put čuo od novinara na policijskoj konferenciji za novinare.

Potom je od suradnika zatražio da mu dostave dokumente o svim neriješenim ubojstvima civila i otkrio da je posao u većini slučajeva odrađen neprofesionalno.
U nekim slučajevima nije bilo očevidnih zapisnika, a ni službenih policijskih bilješki, kazao je Jezerčić, dodajući da su mu suradnici na pitanje zašto se istrage nisu obavile bolje odgovorili da je 'bilo takvo vrijeme'.

Iako je o svemu obavijestio MUP u kojem je osnovan posebni odjel za ratne zločine i terorizam na nerazjašnjenim ubojstvima civila počelo se intenzivnije raditi tek poslije mirne reintegracije 1998. a posebno nakon 2000., kazao je Jezerčić.

Umirovljeni general Vinko Vrbanac, koji je obrani Osijeka pristupio nakon bijega iz JNA, kazao je da je nosio iskaznicu s Glavaševim potpisom, iako on u to vrijeme službeno nije bio zapovjednik obrane grada. Kao novu osobu u gradu, pojasnio je, nitko ga nije poznavao, a bez odgovarajućeg dokumenta s potpisom osobe do koje su drugi držali ništa se nije moglo napraviti, kazao je Vrbanac.

Suđenje se nastavlja sutra svjedočenjem bivšeg osječko-baranjskog župana Ladislava Bognara i Josipa Katančića.