tragedija kod hvara

Vlasnik broda na kojem su se otrovali Talijani odbio komentirati slučaj. Obdukcija potvrdila trovanje ugljikovim monoksidom?

14.08.2019 u 13:31

Bionic
Reading

Dvojici policajaca koji su tijekom srijede u Hvaru obavljali očevid na brodu Atlantia, na kojemu je došlo do smrti 57-godišnjeg talijanskog turista i teškog trovanja još petero osoba, također je pozlilo - potvrđeno je tportalu iz više izvora

Prevezeni su na pregled u prostorije Hitne pomoći. Zasad nije utvrđeno je li njihovo stanje uzrokovano eventualnim curenjem plinova, koje se neslužbeno smatra uzrokom ove tragedije, ili se naprosto radi o posljedicama duljeg rada u zatvorenom prostoru i na visokim temperaturama.

'Možemo potvrditi da su dvojica policijskih službenika osjetili slabost i preventivno su odvedeni na liječnički pregled', kazali su za tportal iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

Kako je tportal kasnije doznao, policajci su dobro te su oko sat vremena nakon objave prve informacije pušteni kući.

Povišena vrijednost karboksihemoglobina u krvi talijanskih državljana nastradalih na otoku Hvaru, kao vjerojatna posljedica trovanja ugljikovim monoksidom, jedini je sumnjivi detalj na kojeg su u analizama naišli liječnici splitskog KBC-a', neslužbeno je u ovoj bolnici potvrđeno za tportal. Službeno, vodstvo KBC-a i liječnici uzroke smrti jedne osobe i teškog trovanja preostalih petoro, uključujući dvoje djece, ne žele iznositi u javnost i taj posao prepuštaju policiji i Državnom odvjetništvu.

Neslužbeno: Obdukcija pokazala trovanje ugljikovim monoksidom

Kako neslužbeno doznaje Slobodna Dalmacija, obdukcijski nalaz preminulog talijanskog državljanina potvrdio je sumnje da je on preminuo uslijed udisanja ugljikovog monoksida. Udisanjem ugljikovog monoksida, navodi dnevni list, prvenstveno stradava mozak, kao i ostali vitalni organi u tijelu.

Razina karboksihemoglobina u trenutku uzimanja uzoraka njihove krvi bila je znatno povišena, no u tom trenutku ipak nije bila na smrtonosnoj razini. Sugovornici tportala objašnjavaju da to ne predstavlja ključan podatak.

  • +10
Očevid na brodu Atlantia Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Čagalj

'Kako s protokom vremena njegova razina opada, a pacijenti su u tom trenutku već bili priključeni i na respiratore, vrlo je moguće da je nekoliko sati ranije ona bila na znatno višim, kritičnim vrijednostima', rečeno nam je u splitskom KBC-u.

Obdukcija preminulog 57-godišnjeg Eugenija Vincija završena je tijekom srijede ujutro, no u ovoj bolnici također su odbili dati konkretne podatke o tome pozivajući se na zaštitu prava pacijenata, ali i interese istrage koju provode policija i DORH.

Dvoje teško ozlijeđene djece, petogodišnji dječak i njegova 14-godišnja sestra, i dalje se nalaze na intenzivnoj njezi i njihovi životi su ugroženi. 'Radi se o višeorganskom zatajenju, a životne funkcije održavamo lijekovima. Na respiratoru su. Trovanjem organizma zahvaćeni su mozak, srce, jetra i bubrezi. Stanje je vrlo ozbiljno i u ovom trenutku nitko ne može znati koliko će liječenje trajati', kazala je voditeljica Dječje intenzivne KBC-a Split Branka Polić.

  • +24
Očevid na jedrenjaku Atlantia Izvor: Cropix / Autor: Maja Jurović

'Stanje je tako ozbiljno da na svakom djetetu u svakom trenutku moramo imati najmanje pet pari liječničkih ruku', plastično su opisali situaciju liječnici iz splitske bolnice, koja je odmah nakon tragedije s godišnjeg odmora povukla sve raspoložive snage. KBC Split jedan je od referentnih centara u Hrvatskoj upravo na polju intenzivnog liječenja djece i ovdje trenutno mogu dobiti najbolju moguću njegu.

Stanje njihove majke danas je nešto bolje, dok su preostala dvojica muškaraca bila tretirana u dnevnoj bolnici i nisu bila zaprimljena na bolničko liječenje. Tijekom srijede bit će pušteni na kućnu njegu.

Talijan Bruno Mancuso, koji se također nalazio na ovom brodu, za Dnevnik.hr prepričao je što se događalo.

'U 10 sati ujutro oni koji nisu ni ulazili u sobe i nije im bilo loše primijetili su da drugi još spavaju i da nema pokreta. Došli su otvorili vrata i našli Eugenija u kadi. Imao je razbijenu glavu', ispričao je Mancuso. Dodao je da su ostali spavali, pa su probudili odrasle, ali ne i djecu. ''Ona su već bila u komi', rekao je potreseni Talijan.

Brod Atlantia tradicionalni je drveni gulet i jedrenjak za grupe do 11 osoba, renoviran 2009. i 2015. godine, u vlasništvu obiteljskog obrta 'NAVIS' iz Omiša. Ima veliki salon, četiri dvokrevetne i jednu trokrevetnu kabinu s kupaonicom, te veliku palubu. U špici sezone iznajmljuje se za 11.900 eura tjedno, uz doplatu za hranu i piće.

Tportal je uspio kontaktirati s vlasnikom ovog obrta Zoranom Baukom, no on je odbio komentirati cijeli slučaj.