LJETO ĆE SE VRATITI

Za vikend zahlađenje, a potom ljepše

22.07.2011 u 10:08

Bionic
Reading

Nakon duljeg nestabilnog razdoblja i svježeg vikenda, početkom sljedećeg tjedna možemo očekivati povratak ljeta, ali bez velikih vrućina, kažu prognostičari

U subotu se na kopnu očekuje oblačnije i promjenjivije vrijeme, mjestimice uz kišu i pljuskove s grmljavinom, osobito u drugom dijelu dana. Bit će i kraćih sunčanih razdoblja, uglavnom prijepodne u istočnim predjelima. Više oborina očekuje se u gorskim i središnjim krajevima. Jutarnje temperature kretat će se od 12 do 17° C, a najviše dnevne od 19 do 24° C, u istočnim predjelima i do 27° Celzijevih.

Na Jadranu će u subotu vrijeme biti vrlo nestabilno. Nakon djelomično sunčanog jutra, sve više oblaka bit će prema sredini dana i poslijepodne kada se mjestimično očekuju kiše ili pljuskovi s grmljavinom, a ponegdje su mogući i neverini. Zapuhat će jugo koje će popodne ponegdje na moru biti jako, a na sjevernom Jadranu umjeren lebić. Jutro će biti malo toplije s najvišim dnevnim temperaturama između 23 i 28° Celzijevih.

U nedjelju će na kontinentu biti pretežno oblačno i svježije. Povremeno još može biti kiše i pljuskova, osobito u prvom dijelu dana. Poslijepodne i osobito prema kraju dana oborine će u većini krajeva slabjeti, a ponegdje će se i djelomice razvedriti. Puhat će slab do umjeren sjeverni vjetar. Jutarnje temperature bit će od 10 do 15° C, a najviše dnevne od 17 do 22 stupnja Celzijeva.

Na Jadranu će vrijeme u nedjelju prijepodne još biti dosta promjenjivo, a ponegdje su moguće kiše i pljuskovi. No popodne se očekuje više sunčana i suha vremena. Ujutro će puhati slaba do umjerena bura, a danju tramontana. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju će se kretati od 13 do 18° C, a uz obalu i na otocima od 18 do 24° C. Najviše dnevne bit će između 24 i 29° C.

Lijep početak novoga tjedna

U ponedjeljak se u cijeloj Hrvatskoj očekuje smirenje vremena i razvedravanje te lagani porast temperatura. I dalje će postojati mogućnost za kratkotrajnu kišu ili pljusak no one će biti puno rjeđa pojava nego za vikend. Vjetar će većinom biti slab, a na Jadranu bi ponegdje moglo biti umjerene bure.

Temperatura zraka u unutrašnjosti će se većinom kretati između 21 i 25° C, a na Jadranu između 25 i 28° C.

U utorak će posvuda prevladavati sunčano vrijeme, u unutrašnjosti uz umjerenu naoblaku. Nakon ugodno svježeg jutra, dnevne će temperature još malo porasti pa će biti većinom od 23 do 27° C u unutrašnjosti, a na Jadranu do 30° C.

I u srijedu će se nastaviti sunčano i još malo toplije vrijeme pa bi se temperature na kopnu ponovno mogle približiti vrijednostima od 30° C.

U četvrtak i petak postoji mogućnost nove promjene vremena osobito u unutrašnjosti.

Dakle, za turizam ovaj vikend neće biti naročito povoljan, osim za one koji će ga iskoristiti za putovanje. No nakon dugih suša, svaka kap novih kiša jako će dobro doći poljoprivrednicima, rekao je Kristijan Božarov, predsjednik udruge Crometeo.

Zanimljivosti

Središnje i istočne dijelove SAD-a ovih su dana zahvatile jake vrućine. Visoke temperature, koje mjestimično dosežu i 37° C, odnijele su najmanje 22 života. Meteorolozi su izdali upozorenja na vrućinu za gotovo 50 posto američkog pučanstva.

Dana 24. srpnja 1799. zabilježeno je da je godina bila vrlo kišna. U Engleskoj je do 17. studenoga bilo samo osam dana bez kiše.


Dana 27. srpnja 1651. u Zagrebu su zabilježeni prolom oblaka i poplava u kojoj su život izgubile čak 52 osobe.