UVOD U JESEN

Za vikend red kiše, red sunca; od +17 do +30

31.08.2012 u 14:25

Bionic
Reading

U narednim danima više neće biti paklenih vrućina. Na istoku i jugu zemlje bit će suho i toplo, a povremene kiše najviše će biti na zapadu i sjevernom Jadranu, najavljuju prognostičari

U subotu će ciklona Cipora djelovati na vrijeme u većem dijelu Hrvatske. Prevladavat će oblačno s kraćim sunčanim razdobljima. Mjestimice se očekuju kiša ili pljuskovi s grmljavinom, koji na Jadranu i uz obalu mogu biti obilniji. Najmanja mogućnost za kišu bit će na krajnjem jugu i istoku Hrvatske. Vjetar će u unutrašnjosti biti većinom slab sjeverni i sjeverozapadni. Na sjevernom Jadranu puhat će umjerena, ponegdje i jaka bura, a na južnom u noći i prijepodne umjereno i jako jugo koje će poslijepodne slabiti. Temperatura zraka u gorskim i središnjim dijelovima kretat će se od 17 do 22°C, na sjevernom Jadranu od 21 do 25, a u Dalmaciji i Slavoniji od 25 do 29°C.

U nedjelju će biti djelomično sunčano uz povremeno povećanu naoblaku. Oblačnije će biti u zapadnim i središnjim krajevima te na sjevernom Jadranu, gdje povremeno može biti kiše ili pljuskova s grmljavinom. Više sunca i topline očekuje se u Slavoniji i Dalmaciji, osobito južnoj. U unutrašnjosti će puhati slab istočni i sjeveroistočni vjetar, na sjevernom Jadranu slaba do umjerena bura, a na južnom slabo do umjereno jugo. Temperatura zraka bit će u blagom porastu. Na sjevernom Jadranu i u gorskim krajevima kretat će se između 20 i 25°C, a drugdje od 25 do 30°C.

Početkom sljedećeg tjedna nastavit će se kruženje vlažnog i nestabilnog zraka pa će vrijeme i dalje biti promjenjivo. Mjestimice može biti kiše ili pljuskova s grmljavinom, najviše na krajnjem zapadu i sjevernom Jadranu. Najtoplije i najsunčanije i dalje će se zadržati na krajnjem jugu i istoku Hrvatske.

Vrijeme će biti u skladu s činjenicom da je sutrašnji prvi rujna meteorološki početak jeseni dok je 23. rujna astronomski.

Na daljnji razvoj situacije u ostatku tjedna utjecat će kretanje sredozemne ciklone. Ona je površinom relativno mala, ali dosta kišovita. Područja koja se nađu unutar njenih rubova dobit će dosta kiše, dok će izvan njih i dalje ostati sunčano i vruće, rekao je Kristijan Božarov, predsjednik udruge Crometeo.