upozorenje hak-a

Za vikend nas čekaju prometne gužve, pogledajte gdje i kada će one biti najveće

19.07.2019 u 13:07

Bionic
Reading

U smjeru mora najgušći promet bit će u subotu od 4 do 16 sati, a u smjeru unutrašnjosti tijekom nedjelje već od 9 sati

Najveće gužve prema moru u petak bit će na autocesti A3 Bregana-Lipovac u smjeru istoka te kroz vikend na sljedećim dionicama, kako izvještava HAK:

  • autoceste A2 Zagreb-Macelj na naplati Zaprešić, A4 Zagreb-Goričan na naplati Sveta Helena, A7 Rupa-Rijeka na naplati Rupa
  • autoceste A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb između naplate Lučko i čvora Bosiljevo 2
  • zagrebačka obilaznica (A3) iz smjera čvora Jankomir i Buzin u smjeru naplate Lučko
  • Istarski ipsilon (A8 i A9), u smjeru Kaštela i Plovanije
  • granični prijelazi sa Slovenijom (Bregana, Macelj, Rupa, Kaštel), Bosnom i Hercegovinom (Metković, Zaton Doli, Klek, Slavonski Brod, Stara Gradiška…), Srbijom (Bajakovo i Tovarnik) i Crnom Gorom (Karasovići)
  • duž Jadranske magistrale (DC8) u blizini turističkih središta, te na Krčkom mostu
  • u lukama Zadar i Split, te na pristaništima za sjeverno i srednjodalmatinske otoke

U subotu zbog povremenih lokalnih pljuskova u poslijepodnevnim satima vozit će se po mjestimice mokrim i skliskim kolnicima u Gorskom kotaru, Istri i Dalmaciji te zbog očekivano jakog priljeva vozila, osobito na cestama u smjeru mora, povremeno će se voziti usporeno, u kolonama, te uz zastoje.

Mogući su povremeni zastoji na Jadranskoj magistrali (DC8) na prilazima Zadru, Šibeniku, Trogiru, Splitu, Stobreču, Omišu, Makarskoj i Dubrovniku. Također, bit će pojačan priljev vozila u većini trajektnih luka i pristaništa, uz povremeno duža čekanja na ukrcaj. Prema potrebi uvodit će se dodatne trajektne linije te će trajekti povremeno ploviti izvan ljetnog uobičajenog reda plovidbe.

Značajan priljev vozila prema Hrvatskoj očekuje već u petak, osobito prema graničnim prijelazima i glavnim cestovnim pravcima. Vrhunac toga vala očekuje se u subotu cijeli dan u oba smjera, te u nedjelju pretežno u povratku.

  • +16
Zagreb: Gužva na naplatnoj postaji Lučko na putu prema moru Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Na većini graničnih prijelaza sa Slovenijom i Bosnom i Hercegovinom bit će pojačan promet, povremeno u oba smjera, uz moguće dužeg čekanja. Najduža zadržavanja pri prijelazu državne granice očekuju se na graničnim prijelazima Kaštel, Plovanija, Požane, Rupa, Pasjak, Bregana, Macelj, Maljevac, Slavonski Brod, Stara Gradiška, Županja, Bajakovo i Karasovići.

Stoga iz HAK-a savjetuju da se na put prema moru kreće u poslijepodnevnim ili večernjim satima, zbog nižih temperatura, ali i zbog slabijeg prometa. U smjeru unutrašnjosti, treba izbjegavati nedjelju u poslijepodnevnim satima.