vremenska prognoza

Za vikend kiša, početkom tjedna negdje i obilna, a od utorka...

06.12.2019 u 06:29

Bionic
Reading

Za razliku od prošlih dana, sljedeći će diljem Hrvatske biti manje hladni, a u sjevernijim hrvatskim krajevima i manje oblačni, tmurni i magloviti

Na Jadranu i područjima uz njega oblaka će biti više nego u srijedu i četvrtak, a ponegdje će povremeno padati i kiša. Kišovitije i vjetrovitije diljem Hrvatske vjerojatno će biti u ponedjeljak, a već od utorka se ponovno povećava vjerojatnost za stabilnije i hladnije dane, na Jadranu uz buru, gdjegod i jaku, javlja hrt.hr.

I u četvrtak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti oblačno i tmurno, mjestimice i maglovito. No, ponegdje se ipak očekuju i sunčana razdoblja sredinom dana i poslijepodne. Uz većinom slab, mjestimice do umjeren južni vjetar, jutarnja će temperatura zraka biti uglavnom -2 i -1 °C, a dnevna oko 4 °C.

Manje hladno nego u četvrtak predviđa se i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će se također vjerojatno niski oblačni sloj raskinuti. Najviša dnevna temperatura stoga može porasti do 5, 6 °C. U Međimurju i Hrvatskome zagorju zapuhat će ponegdje umjeren jugozapadnjak.

U gorju mjestimice može biti na udare i jakog jugozapadnog vjetra. Na sjevernom Jadranu će puhati bura koja će okrenuti na jugozapadni i jugoistočni vjetar, a mjestimice i na sjeverozapadni. Bit će promjenljivo i pretežno oblačno, ponegdje uz malo kiše.

Sedmodnevna prognoza za najveće gradove Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Kiše će biti i mjestimice u Dalmaciji, gdje će također biti oblačnije nego tijekom četvrtka. Zbog toga jutro biti toplije, a dnevna temperatura podjednaka - većinom između 10 i 15 °C. Puhat će najprije bura, koja će okrenuti na istočni i jugoistočni vjetar uz malo do umjereno valovito more.

More će jednako valovito biti i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će također nakon bure danju ponegdje puhati jugoistočnjak i istočnjak. Bit će uz to promjenljivo i pretežno oblačno, mjestimice s kišom, a prema otvorenome moru nije isključen i poneki pljusak s grmljavinom.

  • +8
Magla kiša južina Izvor: Pixsell / Autor: Marko Dimic/PIXSELL

Za vikend toplije, ali i promjenljivije, kišovitije...

Krajem ovoga tjedna i početkom novoga u kopnenom području slijedi zatopljenje, uz ponegdje umjeren jugozapadnjak. U dane vikenda treba računati na mjestimičnu maglu i nisku naoblaku, no bit će i sunčanih razdoblja.

U ponedjeljak pak oblačno s povremenom kišom, a uz sjeverac i sjeveroistočnjak u drugome će se dijelu dana opet sniziti temperatura pa će u utorak i srijedu ponovno biti malo manje toplo, te vjerojatno većinom suho.

Promjenljivo će biti na Jadranu, uz malo kiše u nekim predjelima u subotu i nedjelju, a u ponedjeljak stiže još jedna kišna epizoda, u kojoj je mjestimice moguća i obilnija kiša. Pritom će zapuhati jugo i južni te jugozapadni vjetar, koji će tijekom dana okrenuti na sjeverozapadnjak i buru.

Od utorka vjerojatno stabilnije, ali i hladnije, uz buru, koja mjestimice može biti i jaka, prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing., iz DHMZ-a.