OSTANITE KOD KUĆE

Za vikend hladnije, orkanski vjetrovi i valovi do 6 m

05.01.2012 u 16:46

Bionic
Reading

Preko područja Hrvatske danas se premještala dolina duboke ciklone. Uslijed toga, tlak zraka brzo je padao, posvuda se naoblačilo, a mjestimice je bilo i kiše, najviše na jugu Jadrana. Tamo je zabilježena i pojava morskih pijavica, od kojih su se neke sasvim približile kopnu

Zanimljivo je da je pojava pijavica na istom području zabilježena i jučer. Dolina ciklone će tijekom dana nastaviti s premještanjem prema jugoistoku, a tijekom noći i sutra iznad Grčke će se razviti duboka ciklona. Prema kraju dana i u noći oborine se očekuju uglavnom u Slavoniji i većem dijelu Dalmacije, gdje mjestimice mogu biti obilnije, osobito na južnom dijelu.

Već u petak se posvuda očekuje prestanak oborina i barem djelomično razvedravanje. Zapuhat će sjeverni i sjeverozapadni vjetar koji će u središnjoj Hrvatskoj biti umjeren do pojačan, u istočnoj Slavoniji jak, a na većem dijelu Jadrana jaka do olujna tramontana i bura. Sjeverni vjetar će osobito jak biti na otvorenom moru srednjeg i južnog Jadrana, gdje se očekuju valovi visine od četiri do šest metara.

U kontinentalnim krajevima bit će djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku. Uz prolazno više oblaka ponegdje može biti kratkotrajne, slabe kiše, a u gorju slabog snijega. Puhat će umjeren, u drugom dijelu dana u istočnim i gorskim predjelima povremeno jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Jutarnja temperatura kretat će se od 0 do 5 °C, a najviša dnevna od 4 do 9 °C.

Pijavica

U petak je još u početku u Dalmaciji moguće malo kiše, ali će se i tamo razvedriti, pa će u većini predjela biti pretežno sunčano i suho. Posvuda će puhati umjerena do jaka bura koja će navečer imati olujne udare, a u Dalmaciji su kasno navečer mjestimično mogući orkanski udari. Jutro će biti relativno toplo, a hladnije će biti samo u zaleđu Istre i Kvarnera. Najviše dnevne temperature kretat će se od 9 do 14 °C. Navečer se posvuda očekuje zahlađenje.

U subotu će u unutrašnjosti biti djelomice sunčano. Više sunčana vremena očekuje se prijepodne i sredinom dana, dok će oblačnije biti prema kraju dana, kada ponegdje može biti i slabih oborina na granici kiše i snijega. Vjetar će biti slab, u istočnim i gorskim predjelima prijepodne umjeren sjeverni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura kretat će se od -3 do 2 °C, a najviša dnevna od 3 do 8 °C.

Jadranu subota donosi pretežno sunčano vrijeme, tek navečer s promjenjivom naoblakom. Ujutro će još u srednjoj i južnoj Dalmaciji puhati umjerena do jaka tramontana s olujnim i orkanskim udarima, a vjetar će tijekom dana posvuda biti u slabljenju. Jutro i večer bit će malo hladniji, a najviše dnevne temperature od 8 do 13 °C.

Prva polovica sljedećeg tjedna donosi prohladno, a duž obale povremeno i vjetrovito vrijeme, pri čemu su jaka bura i tramontana najizgledniji u utorak. U unutrašnjosti će biti oblačnije, no uglavnom bez oborina, rekao je Daniel Pavlinović iz tima Crometeo.

Zanimljivosti

5. siječnja 1716. godine u Europi je vladala vrlo jaka zima; u Portugalu i Španjolskoj snježni je pokrivač bio deblji od 30 cm, a Jadransko more i Temza bili su zaleđeni.

Netom završena godina u gradu pod Marjanom bila je najtoplija od početka službenih meteoroloških mjerenja!

Srednja godišnja temperatura zraka u Splitu je u 2011. godini iznosila 17,6 °C, što je čak 1,7 °C toplije od višegodišnjeg razdoblja od 1961. do 1990.