STIŽE ĆUDLJIVI TRAVANJ

Za vikend do +23, a u utorak kiša i 10 °C manje

01.04.2011 u 10:28

Bionic
Reading

Lijepo vrijeme koje je protekli tjedan grijalo i radovalo većinu stanovnika Hrvatske nastavit će se i tijekom vikenda, međutim već u ponedjeljak, a osobito u utorak, travanj će pokazati zašto se smatra najćudljivijim mjesecom

U subotu će vrijeme u kopnenim krajevima biti pretežno sunčano uz malu naoblaku. Jutarnja temperatura kretat će se od 5 do 10°C, dok će u gorskim predjelima biti malo niža. Najviša dnevna bit će između 19 i 23°C.

I na Jadranu će u subotu biti pretežno vedro. Jutro će biti malo toplije, a najviše dnevne temperature kretat će se od 18 do 23°C, uglavnom u Zagori.

U nedjelju će u cijeloj Hrvatskoj biti sunčano suho i toplo s temperaturama uglavnom oko 20 stupnjeva, a ponegdje i malo više. Vjetar će biti većinom slab.

Sljedeći radni tjedan započet će sunčanim, toplim i suhim vremenom, međutim pad tlaka tijekom dana najavit će skoru promjenu. Naime, sa sjevera će nam stići hladna fronta koja će do ponedjeljka navečer zahvatiti zapadne i sjeverne krajeve Hrvatske. Ona sa sobom nosi kišu, vjetar i pad temperature što će se u utorak osjetiti u cijeloj zemlji.

Biometeorološka situacija će se pogoršati pa bi osjetljiviji ljudi mogli osjećati zdravstvene tegobe.

Nasreću, ovo pogoršanje će biti jednodnevno pa će već od srijede vrijeme ponovno biti sunčanije i postupno sve toplije.

S obzirom da je u meteorologiji travanj poznat kao vrlo promjenjiv mjesec, možemo reći da će ove godine njegovih prvih desetak dana biti stabilnije od prosjeka.

Zanimljivosti

U pučkoj meteorologiji postoje mnoge izreke koje zorno opisuju promjenjivu ćud travnja. Evo nekoliko od njih:

Zmotan kak aprilsko vreme. Koliko je u godini dana, toliko je travnju vremena. Četvrti travnja (sljedeći ponedjeljak) što nam daje, 40 dana traje.