olujna bura

Za Velebitski kanal izdano crveno upozorenje, dijelovi zemlje u narančastom i žutom

26.11.2022 u 11:33

Bionic
Reading

Bit će umjereno i pretežno oblačno, u unutrašnjosti mjestimice maglovito. Uglavnom na otocima povremeno može pasti malo kiše, a prema večeri u gorju, ponajprije Like, malo susnježice ili snijega, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za subotu.

Vjetar na kopnu uglavnom slab, a na Jadranu će puhati umjerena do jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom od 5 do 10 na kopnu i od 13 do 17 stupnjeva Celzijusovih duž obale.

Sjeverna Dalmacija, Velebitski kanal i Kvarner označeni su crvenim upozorenjem što znači da mjestimice na tom području očekuje olujna bura. Najjači udari vjetra 35-70 čvorova (65-130 km/h).

Za područje Kvarnera, Kvarnerića i sjevera Dalmacije izdano je narančasto upozorenje. Mjestimice vrlo jaka bura. Najjači udari vjetra 35-55 čvorova (65-100 km/h).

Za Slavoniju, ostatak Dalmacije i Istru uzdano je žuto upozorenje.

Zbog jakog vjetra promet je dopušten samo za osobna vozila:

  • autocestom A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak za ostala vozila je državnim cestama Gračac-Obrovac-Karin);
  • autocestom A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica (obilazak za ostala vozila je državnom cestom preko Gornjeg Jelenja);
  • Jadranskom magistralom (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdajene;
  • državnom cestom Maslenica-Zaton Obrovački (DC54) .

Na Jadranskoj magistrali (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a od Senja do Karlobaga dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Na autocesti A7 Rupa-Rijeka zatvoren je izlazni krak čvora Matulji iz smjera graničnog prijelaza Rupa u smjeru Opatije i Pule. Promet je na čvoru Jurdani preusmjeren na Jadransku magistralu (DC8) za Pulu/Opatiju i Matulje, izvijestio je HAK.