TRAVANJSKI LUDO

Za Uskrs kiša, snijeg, vjetar i 10 °C manje

06.04.2012 u 15:20

Bionic
Reading

Do kraja tjedna u unutrašnjosti Hrvatske bit će promjenjivo s povremenom kišom. Bit će relativno toplo zbog pritjecanja toplijeg zraka s juga, no potom će naglo zahladnjeti, najavljuju prognostičari

Temperature će tijekom subote u unutrašnjosti biti od 16 na zapadu do 21 °C na krajnjem istoku u Slavoniji. No krajem dana zahvatit će nas hladna fronta koja će donijeti jaču kišu i grmljavinu, a ponegdje i nevrijeme.

Subota će na Jadranu biti umjereno do znatno oblačna s kraćim sunčanim razdobljima. Tijekom dana povremeno će biti kiše i pljuskova, više u zaobalju. Kiša će jačati kasno navečer. U noći na nedjelju snježna granica će se u zaleđu Rijeke spustiti i niže od 500 metara nadmorske visine. Puhat će umjereno jugo i lebić koji će samo povremeno na moru biti jaki. U noći na nedjelju na sjevernom Jadranu zapuhat će olujna bura koja će podno Velebita imati orkanske udare. Minimalne jutarnje temperature zraka kretat će se od 10 do 16 °C. Najviše dnevne bit će od 14 °C na sjevernom Jadranu do 20 °C u Dalmaciji. Kasno navečer na sjevernom Jadranu slijedi jak pad temperature zraka.

U nedjelju će u kontinentalnim krajevima zahladnjeti, pa bi se u Lici, Gorskom kotaru, pa čak i Istri te gorskim predjelima ispod 500 metara moglo zabijeliti. Zapuhat će umjeren sjeveroistočni vjetar s jakim udarima. Temperature zraka sredinom dana u unutrašnjosti će se kretati od 4 do 9 °C, a u Gorskom kotaru od 0 do 3 °C. Prema kraju dana oborine i vjetar će oslabjeti i prestati.

U nedjelju će na Jadranu biti oblačnije u prvom dijelu dana, kada će osobito u Dalmaciji biti kiše, pljuskova i grmljavine. Snježna granica će se u Zagori ponegdje spustiti ispod 1000 m nadmorske visine. Zapuhat će umjerena i jaka bura koja će u početku lokalno imati olujne udare. Najviše dnevne temperature bit će u osjetnom padu u odnosu na subotu i većinom će biti od 7 do 14 °C.

Nakon nedjelje uslijedit će dva stabilna dana u kojima će biti dosta sunca. Međutim, jutra će biti vrlo hladna, pa će biti i mraza, uglavnom slabog, no ponegdje i umjerenog. Poljoprivrednici bi stoga trebali zaštititi osjetljive biljke.

U ponedjeljak bi temperatura u kotlinama Like i Gorskog kotara mogla pasti na -5, dok će u unutrašnjosti biti od -2 do 2 °C. Najviše dnevne u nizinama će se kretati od 7 do 9 °C, a u Lici i Gorskom kotaru bit će još niže. Vjetar će biti slab ujutro sjeverac.

Ponedjeljak i Jadranu donosi prolaznu stabilizaciju vremena. Prevladavat će sunčano. Bura i tramontana imat će još ujutro jake udare, no popodne i navečer oni će brzo slabiti. Jutro će biti osjetno hladnije, u Zagori će se temperatura ponegdje približiti 0 °C! Najviše dnevne temperature u većini predjela kretat će se od 10 do 15 °C.

U utorak će na kopnu veći dio dana biti sunčano. Navečer postupno naoblačenje sa zapada. Ujutro slaba bura, danju će okrenuti na slab jugozapadnjak, navečer na umjereno jugo. Jutro će biti hladno, u Zagori je ponegdje moguć slab mraz! Najviše dnevne temperature od 12 do 16 °C.

U utorak će se na Jadranu nastaviti sunčano vrijeme, no tijekom dana će se početi oblačiti. Vjetar će biti jak jugozapadnjak koji će prema večeri jačati i imati vrlo jake udare. Jutro će biti hladno, pa je moguć mraz, no poslijepodne će zatopliti pa će biti od 13 do 17 °C u Gorskom kotaru malo hladnije.

U srijedu na kopnu slijedi daljnje naoblačenje, a kiša je izglednija prema kraju dana. I dalje će biti udara jugozapadnog vjetra. Zatoplit će pa će najviše temperature biti od 16 do 21 °C. Najava je to glavnine pogoršanja koja nam stiže u četvrtak i petak kada će biti obilnijih kiša i zahlađenja, ali ne i snijega.

Od srijede ćemo se naći pod utjecajem nove ciklone sa zapada Europe, pa se na cijelom Jadranu očekuje kiša uz jugo. Oborine će ponegdje biti obilne, što će značajno doprinijeti ublažavanju suše, rekao je Rade Popadić, zamjenik predsjednika udruge Crometeo

Zanimljivosti

Dvije pučke meteorološke izreke pokazuju koliko je promjenjivo i kišno vrijeme uobičajeno za travanj: 'Travanjske kiše, svibanjsko cvijeće' i 'Kad u travnju kiša pada, tko se dobru da ne nada'.