SVEBOR OLUJIĆ

Za ubojstvo djeda unuku 11 godina zatvora

20.09.2012 u 14:12

Bionic
Reading

Osječki Županijski sud danas je nepravomoćno na 11 godina zatvora osudio 25-godišnjeg Svebora Olujića za ubojstvo svoga 81-godišnjeg djeda Mate Olujića u veljači ove godine

Svebora Olujića teretilo se da je, 19. veljače ove godine, u obiteljskoj kući, u Osijeku, u nakani da usmrti svoga djeda Matu, nožem dugim 18 centimetara, djedu zadao više ubodnih i reznih rana, od kojih je ubrzo umro.

Sudsko vijeće zaključilo je kako je izvedenim dokazima i iskazima svjedoka nedvojbeno utvrđeno da je optuženik počinio ovo kazneno djelo.

Predsjednik Vijeća sudac Zvonko Vrban kazao je kako je psihijatrijskim vještačenjem utvrđeno da je okrivljenik osoba s duševnim poremećajima osobnosti, zbog čega se već i prije liječio te da je, iako je bio smanjeno ubrojiv, mogao shvatiti značenje svojih postupaka i upravljati njima, a stoga je i kazneno odgovoran.

Okrivljeniku je u kaznu uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru, od 19. veljače ove godine, a istražni zatvor mu je današnjom odlukom Sudskog vijeća produljen do pravomoćnog završetka kaznenog postupka.

Sudsko vijeće je također okrivljeniku propisalo i sigurnosnu mjeru obaveznog psihijatrijskog liječenja.

Ubojstvu je prethodio je cijeli niz incidenata i policijskih postupanja u kući Olujićevih, zbog kojih je Svebor ranije dva puta uvjetno nepravomoćno osuđivan, otkriva Jutarnji list.

Prvi put zbog namjernog izazivanja požara 2009. godine, kada je osuđen na 16 mjeseci zatvora, uvjetno na tri godine, a onda i zbog nasilničkog ponašanja u obitelji u rujnu 2010. godine, za što je dobio osam mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine. Tada je na djeda bacio invalidska kolica i pogodio ga u glavu, a nakon što je baka pokušala nazvati policiju, oteo joj je telefon, iščupao žice iz zida i ženu udario nogom u grudi.

U optužnici je stajalo kako su incidenti počeli još 2006. godine, a sumnjalo se da je požar iste kuće izazvao i te godine, pri čemu je vatra zahvatila i susjednu kuću. Policija je često morala intervenirati u njihovoj kući, a jednom je djeda pokušao napasti i nožem za maslac. Optuženi se na suđenju branio šutnjom, dok su mama i baka iskoristile svoje pravo da ne svjedoče.

Ubojica je četiri mjeseca prije nesretnog događaja dva puta bio hospitaliziran, a vještaj je ustvrdio da ima poremećaj osobnosti graničnog tipa.