ZLOČIN U BANSKOM KOVAČEVCU

Za ubojstvo 6 civila 27 godina zatvora

15.03.2010 u 16:51

Bionic
Reading

Vijeće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu u ponedjeljak je osudilo Panu Bulata na 15, a Radu Vraneševića na 12 godina, obojicu za kazneno djelo ratnog zločina zbog ubojstva šestero hrvatskih civila u hrvatskome mjestu Banskom Kovačevcu u ožujku 1992. godine

Odlukom sudskog vijeća Bulatu je produžen pritvor u kojem se nalazio od 18. listopada 2007. i koji će mu biti uračunat u kaznu, dok je Vraneševiću, koji se branio sa slobode, određen pritvor.

Obrazlažući presudu, predsjedateljica sudskog Vijeća Olivera Anđelković ocijenila je kako je tijek postupka nesporno ukazivao na krivnju optuženih dodajući da se njihova obrana svodila na tvrdnje da oni nisu sudjelovali u zločinu, no da je sud na temelju više dokaza utvrdio da su optuženi počinili zločin.

Obranu Bulata i Vraneševića su, kako je istaknula, demantirali mnogi svjedoci.

Komentirajući presudu, zamjenik tužitelja za ratne zločine Bruno Vekarić kazao je novinarima kako je presudom Bulatu i Vraneševiću zadovoljena pravda za žrtve te je ocijenio korektnim postupak vođen u predmetu "Banski Kovačevac".

Srbija je, po Vekarićevim riječima, na ovaj način pokazala da se želi suočiti sa zločinima iz prošlosti i ovakvim presudama se distancirati od njih.

Istaknuo je kako je slučaj vezan uz zločin u Banskom Kovačevcu jedan od 28 razmijenjenih predmeta što, po njegovim riječima, upućuje na razvoj regionalne suradnje tužiteljstava u regiji.

Zločin za koji su osuđeni Bulat i Vranešević počinjen je između 19. i 23. ožujka 1992., kad su žrtve dovedene u dvorište jedne kuće, nakon čega su optuženici, po navodima optužbe, pucali u njih.

Ubijeni su Grga Mihalić, Bara Mihalić, Kata Mihalić, Veronika Krupić, Mara Lesar i Mara Đerek.

Kako je navedeno u optužnici, po Bulatovoj naredbi, koji je tada bio pomoćnik zapovjednika za sigurnost drugog bataljuna 19. brigade vojske tzv. republike srpske krajine, Vranešević je, zajedno s drugim pripadnicima te postrojbe, tijela žrtava bacio u obližnji zdenac, koji su zatim minirali.

Suđenje za zločin u Banskom Kovačevcu počelo je 2. rujna 2008. godine, nakon što je taj slučaj, na temelju Sporazuma o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, hrvatsko državno odvjetništvo u svibnju 2008. ustupilo srbijanskome Tužiteljstvu za ratne zločine.

Tijekom procesa u predmetu "Banski Kovačevac" saslušano je 45 svjedoka, među kojima i troje oštećenih.