INTEGRIRANI PRIJEVOZ TRI ŽUPANIJE

Za tri godine od Huma na Sutli do Zagreba za 25 kuna

30.05.2012 u 10:51

Bionic
Reading

Sporazum o integriranom gradskom prijevozu putnika potpisali su danas u zagrebačkoj gradskoj upravi gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Sonja Borovčak i zagrebački župan Stjepan Kožić

Potpisivanje Sporazuma tek je prvi u nizu koraka kojim bi se omogućilo stanovnicima dviju navedenih županija i Grada Zagreba da mogu nesmetano putovati za jedinstvenu cijenu karte.

'Integrirani prijevoz zvuči komplicirano, a za kumicu iz Mača ili Huma na Sutli to bi značilo da može doći na Jelačić plac s jednom kartom', kazao je Bandić.

Sve tri strane dogovorile su se da za mjesec dana predstave operativni plan tempom realizacije projekta. Kada se to realizira, aplicirat će se za 145 milijuna eura iz europskih strukturnih fondova. Pretpostavlja se da bi se to moglo dogoditi za godinu i pol dana. Novac iz EU fondova neće biti dovoljan za pokrivanje kompletnog projekta pa će tako Grad Zagreb participirati sa 60 posto, Zagrebačka županija sa 35 posto, a Krapinsko-zagorska županija s pet posto. Kad se sve zbroji, dođe se do iznosa od oko 265 milijuna eura.

'Radi se svoti koja će sigurno dosegnuti 900 milijuna kuna. Na kraju bi jedinstvena cijena karte mogla biti oko 25 kuna', kazao je zamjenik pročelnika za promet, komunalnu infrastrukturu i izgradnju grada Mijo Bezer. Optimistične najave čelnih ljudi govore da bi projekt s realizacijom mogao biti gotov za tri godine.