HAŠKA POSLA

Za tjedan dana odluka o reviziji presude Šljivančaninu

02.12.2010 u 18:25

Bionic
Reading

Haaški sud 8. prosinca objavljuje presudu nakon što je razmotrio zahtjev bivšeg zapovjednika u JNA Veselina Šljivančanina za revizijom pravomoćne presude kojom je osuđen na 17 godina zatvora zbog pomaganja u likvidaciji 194 hrvatska zarobljenika na Ovčari krajem studenoga 1991. godine

Šljivančanin je 2007. godine prvostupanjskom presudom bio osuđen na pet godina zatvora i odmah je pušten na slobodu jer je izdržao veći dio kazne, ali je u svibnju 2009. godine žalbeno vijeće haaškog suda usvojilo žalbu tužiteljstva i povećalo mu kaznu s pet na 17 godina zatvora zbog pomoganja u likvidaciji 194 hrvatska zarobljenika.

Obrana Veselina Šljivančanina je u listopadu od žalbenog vijeća zatražila da revizija njegove pravomoćne presude ne rezultira kaznom većom od šest godina zatvora.

Obrana bivšeg načelnika za sigurnost Operativne grupe jug JNA zatražila je, a žalbeno vijeće prihvatilo preispitivanje pravomoćne presude, na temelju iskaza svjedoka Miodraga Panića koji, po tvrdnjama obrane, Šljivančanina oslobađa optužbe za ubojstva 194 hrvatska ratna zarobljenika na Ovčari u studenom 1991.

Veselin Šljivančanin jedan je od pripadnika tzv. 'vukovarske trojke', među kojima su i zapovjednik Operativne grupe Jug JNA Mile Mrkšić, osuđen na 20 godina, dok je kapetan JNA Miroslav Radić oslobođen optužbi.