ILEGALNI PRELAZAK GRANICE

Za tisuću eura pokušali prebaciti Kosovara u Italiju

12.09.2011 u 16:00

Bionic
Reading

Pedesetdevetogodišnji Umažanin i 54-godišnja državljanka Slovenije osnovano se sumnjiče da su u petak, za tisuću eura pokušali ilegalno prebaciti državljanina Kosova preko državne granice

Naime, kako je izvijestila PU Istarska, u subotu oko 10 sati, bujska policija je kod groblja u mjestu Brič zaustavila slovensko vozilo Citroen Saxo, kojim je upravljao 59-godišnjak iz Umaga, dok su kao putnici s njim u automobilu bili i vlasnica vozila, 54-godišnja Slovenka te 34-godišnji državljanin Kosova.

Provedenim istraživanjem, utvrđeno je kako je državljanin Kosova u petak ušao zakonito u Republiku Hrvatsku, zajedno s braćom koja žive i rade na području Europske unije. No budući da nije imao vizu za ulazak na Schengenski prostor, jedan od braće dogovorio je da ga se za tisuću eura protuzakonito prebaci u Italiju.

Braća su 34-godišnjaka ostavila na umaškom autobusnom kolodvoru, gdje ga je dočekala Slovenka. Žena je potom s Umažaninom 34-godišnjaka smjestila u svoj Citroen te su se uputili prema državnoj granici, gdje ih je policija i zaustavila.

Protiv Slovenke i Umažanina slijedi kaznena prijava zbog protuzakonitog prebacivanja osoba preko državne granice, a rješenjem Policijske postaje Buje državljanin Kosova protjeran je na godinu dana iz Republike Hrvatske zbog prekršaja Zakona o nadzoru državne granice.