NOVI KAZNENI ZAKON

Za teglu marihuane zatvor, pušenje na cesti - prekršaj!

21.06.2012 u 11:31

Bionic
Reading

Kao što se i pretpostavljalo iz najave ministra pravosuđa Orsata Miljenića, uzgoj marihuane, odnosno proizvodnja droga, i dalje će ostati u Kaznenom zakonu, a posjedovanje bilo koje droge, u količinama za osobnu upotrebu, seli se u prekršaj

Ako netko u iščekivanju novog Kaznenog zakona, koji stupa na snagu 1. siječnja 2013., planira za osobnu upotrebu posaditi teglu marihuane na balkonu, neka dva puta promisli, jer proizvodnja droge ostaje u kaznenoj sferi.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, radna skupina koja dovršava novi Kazneni zakon, iz njega je izbacila samo posjedovanje (bilo koje) droge ako je namijenjena osobnoj upotrebi, a ne prodaji. No uzgoj marihuane ili proizvodnja bilo koje vrste droga u bilo kojim količinama, ostat će kazneno djelo koje građanina može smjestiti u jedan od hrvatskih prenapučenih zatvora.

'Nikada nije bilo upitno hoće li proizvodnja ili uzgoj marihuane ili bilo koje druge droge biti dekriminalizirana, jer je stupanj društvene opasnosti od proizvodnje bitno veći od one pukog posjedovanja bez namjere prodaje', objasnio je za Jutarnji sudac Vrhovnog suda Dražen Tripalo, član radne skupine. Dodaje kako, primjerice, osoba koja uzgoji nekoliko sadnica marihuane s prvotnom namjerom da dobivenu drogu sama potroši. može je odlučiti prodati ako, primjerice, iznimno dobro rodi.

Svjesni ogromne razlike uzgoja jedne ili pedeset tegli marihuane, stručnjaci su odredili da će kazne za proizvodnju za vlastite potrebe biti bitno manje nego za proizvodnju s namjerom prodaje. Odnosno, za preprodavače će propisane kazne biti do 12 godina zatvora. Neki članovi radne skupine htjeli su uzgoj par tegli marihuane također prebaciti u prekršaj, no oko toga se nije stvorio konsenzus.