BRANITELJSKE UDRUGE

'Za Tadićeva posjeta čitati imena poginulih i nestalih'

20.07.2010 u 09:55

Bionic
Reading

Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke (UBIUDR) podržava ideju srbijanskoga predsjednika Borisa Tadića o mogućem posjetu Vukovaru - Gradu junaka ponajprije zato što od toga posjeta očekuje da će se brže pronaći još oko tisuću poginulih i nestalih hrvatskih branitelja i civila

Kako se navodi u njihovom današnjem priopćenju, UBIUDR očekuje od bi Tadićev posjet Vukovaru mogao, među ostalim, pridonijeti i rješavanju pitanja nadoknade šteta od srpsko-jugoslavenske agresije te uhićenju ratnih zločinaca koji se skrivaju u Srbiji.

UBIUDR, međutim, predlaže da se, prigodom Tadićeva posjeta Vukovaru na Ovčari, gdje će položiti vijenac i zapaliti svijeće, pročitaju sva imena poginulih i nestalih hrvatskih branitelja u vrijeme Domovinskog rata, a ne samo da se u brojkama iskažu podatci o poginulima jer, ističu, svaka ta brojka ima svoje ime i prezime.

"Na taj način će posjet uz ispriku srbijanskoga predsjednika biti upečatljiviji, a poglavito će se vidjeti i čuti koliko je i kako srpska agresija nanijela ogromnu bol hrvatskom narodu, koji se ničim ne može nadoknaditi ni opravdati", stoji u priopćenju.

UBIUDR predlaže da se imena poginulih i nestalih hrvatskih branitelja pročitaju i u Kninu, gdje će 5. kolovoza biti obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, te da srbijanski predsjednik osobno dođe i u Knin i ispriča se.

Ta braniteljska udruga smatra pak da time "neće zacijeliti duboke rane majki, djece i supruga poginulih, ali će to pridonijeti još većoj normalizaciji odnosa Srbije i Hrvatske, za čime teže mnogi, pa i Europska unija".