AKCIJA 'VINIL'

Za šverc 750 kg 'trave' - 58 godina zatvora

04.12.2009 u 15:55

Bionic
Reading

Petnaestorica krijumčara i preprodavača marihuane, uhićena u prošlogodišnjoj akciji 'Vinil', danas su na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđeni na ukupno 58 godina zatvora jer su na hrvatsko ilegalno tržište unijeli gotovo 750 kilograma te droge

ZAGREB - Postane li presuda pravomoćna članovima skupine oduzet će se i više od osam milijuna kuna koliko su, po ocjeni suda, zaradili na prodaji droge. Samo dvojica prvooptuženih Zdravko Jurković i Mile Čoko državi bi dugovali gotovo sedam milijuna.

Čoko i Jurković, koji je u bijegu, osuđeni su na najviše zatvorske kazne, od šest, odnosno sedam godina, dok su ostali dobili od dvije i pol do četiri i pol godine.

Osim gotovinom, "ilegalno stečenu materijalnu koristi" država bi se trebala naplatiti i oduzetim Audijem A6 s posebnim tajnim bunkerom za šverc droge u kojemu je policija uhitila četvrtooptuženog Branka Ćopića.

Obrazlažući presudu, sutkinja Renata Miličević kazala je da su kazne izrečene sukladno ulogama pojedinih optuženika u krijumčarskom lancu.

Skupina koju su, prema presudi, sredinom 2007. organizirali Jurković i Čoko, marihuanu je nabavljala u Crnoj Gori, a potom ju je krijumčarila preko Bosne i Hercegovine.

Istragom je utvrđeno da je droga kasnije preprodavana na veliko u Splitu i Zagrebu, a cijena je od nabavne do veleprodajne rasla i do tri puta.

Policija je optužene prije uhićenja u kolovozu 2008. mjesecima pratila i prisluškivala.