JOSIPOVIĆ ZA TANJUG:

'Za sve koji se žele vratiti, vrata su otvorena'

17.07.2010 u 19:50

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Ivo Josipović ocijenio je u razgovoru za srbijansku novinsku agenciju Tanjug da će njegov prvi službeni posjet Srbiji, koji počinje sutra, biti veliki korak u unapređenju bilateralnih odnosa Hrvatske i Srbije

Vidljiv pomak u odnosima Josipović očekuje na polju povratka izbjeglica, pronalaženja nestalih osoba, povratka kulturnih dobara, režima prelaska granice, borbe protiv organiziranog kriminala, odnosno u suradnji policija i tužiteljstava.

Hrvatski predsjednik, međutim, ne očekuje da će za predstojećeg posjeta biti napravljeni bitni pomaci u rješavanju graničnih sporova, kao ni u pitanjima tužba za genocid koje su Hrvatska i Srbija podnijele jedna protiv druge Međunarodnom sudu pravde.

Josipović je u razgovoru za Tanjug, emitiranom u subotu, podsjetio da je nakon neformalnog susreta s predsjednikom Borisom Tadićem u Opatiji poručeno da tužbe nisu same sebi svrha i da će dobri odnosi i rješavanje otvorenih problema koji su predmet tužbe možda samu tužbu učiniti nepotrebnom.

'Meni se čini da stvari idu u tom pravcu, ali na vladi je da odluči hoće li i kada povući tu tužbu, i mislim da i hrvatska vlada tako razmišlja. Prepustimo stvari vremenu, rješavajmo probleme i kad ih riješimo sigurno ćemo imati mnogo više prostora za razgovor o toj temi', kazao je Josipović.

Govoreći o povratku izbjeglica, Josipović je ustvrdio, kako prenosi Tanjug, da Hrvatska u prošlosti nije učinila sve što je mogla na tom polju, ali da je situacija danas bitno drugačija.

'Moja poruka svim onima koji su otišli iz Hrvatske je: vratite se, vrata su otvorena i učinit ćemo sve što možemo. Mislim da je u posljednje vrijeme suradnja Hrvatske i Srbije na tom planu na mnogo višoj razini', rekao je Josipović.

Po njegovim riječima, osim što je nužno da se svima koji žele povratak vrati imovina, treba stvoriti radna mjesta i time ostvariti održiv povratak.

Jedno od najvažnijih polja unapređenja bilateralne suradnje Srbije i Hrvatske, kazao je Josipović, mora biti gospodarstvo, i dvije vlade moraju u najvećoj mogućoj mjeri otvoriti tržišta i omogućiti ravnopravne uvjete za poslovanje svim potencijalnim investitorima.

Josipović je poručio da Hrvatska nakon ulaska u EU neće nijedno bilateralno pitanje ni sa jednim susjedom učiniti preprekom u procesu europskih i euroatlantskih integracija.

'Budite sigurni da će Hrvatska, a to je politika koju zagovara i premijerka Jadranka Kosor, pomagati svim susjedima, naravno i Srbiji, da što prije uđu u EU. Otvorena pitanja ćemo nastojati rješavati uz svijest da je nekada potreban i kompromis, i nećemo miješati bilateralna i multilateralna pitanja', rekao je Josipović.

Predsjednik Josipović u nedjelju prijepodne, sastankom sa svojim domaćinom i kolegom Borisom Tadićem, počinje svoj prvi, dvodnevni službeni posjet Srbiji.