'USPJEŠNI' MINISTAR FINANCIJA

Za Šukera zaduženje od 13,3 milijarde i nije neka vijest

13.07.2010 u 14:44

Bionic
Reading

Ministar financija Ivan Šuker je, nakon što je Vlada na ranojutarnjoj sjednici najavila novo zaduženje od čak 13,3 milijarde kuna, u razgovoru za Nacional ustvrdio da mu nije jasno čemu se svi toliko čude

Vlada će se, podsjetimo, na američkom financijskom tržištu putem državnih obveznica zadužiti za 1,25 milijardi američkih dolara, uz kamatu od 6,625 posto, na rok od 10 godina.

Ministar financija Ivan Šuker u novom golemom zaduženju ne vidi ništa neobično, pa čak ni vrijedno vijesti.

'Svatko tko se danas čudi ovim zaduživanjima trebao bi bolje pogledati Zakon o izvršenju državnog proračuna, gdje jasno piše kada se i koliko država zadužuje. Rijetke su zemlje koje su uspjele izdati obveznice, a mi smo to uspjeli i na domaćem i na američkom tržištu', pohvalio se Šuker novim zaduženjem koje iznosi gotovo 10 posto našeg državnog proračuna za 2010. godinu.

'Domaći mirovinski fondovi ukazali su nam veliko povjerenje, a tako je bilo i na američkom tržištu. Sva ta zaduživanja su bila planirana, znalo se da ćemo se trebati zadužiti za pokrivanje dugova i deficita, tako da zaista nije riječ ni o čemu novom ni spektakularnom', zaključio je Šuker.