HRVATSKI APSURD

Za sud policajac nevin, za MUP kriv!

04.10.2011 u 20:39

Bionic
Reading

Država u državi, riječi su koje najbolje opisuju kafkijanski slučaj u kojem se našao hrvatski branitelj i nekadašnji imotski prometni policajac Matko Tolić. On je 2008. godine dobio otkaz u MUP-a jer je navodno primio mito od sto kuna. Iako je kaznenim postupkom utvrđeno kako Tolić nije kriv, oslobađajuću presudu potvrdio je čak i Vrhovni sud, disciplinskim postupkom u MUP-u ustanovljeno je kako jest kriv. Tolić je izbačen s posla te se tri godine bori protiv vjetrenjača, tj. paralelnog pravosuđa u MUP-u

Agonija Matka Tolića počela je 2. srpnja 2008. godine kada je kao prometni policajac u Zagvozdu zaustavio vozača Milana K. Vozač je tvrdio kako je na policijskom motociklu Toliću ostavio sto kuna kako bi 'riješio stvar', no kako Tolić nije niti tražio mito niti ga je uzeo.

Tolić je odmah suspendiran, nakon dva mjeseca prvostupanjskom presudom disciplinskog suda u MUP-u prvostupanjskom je postupku proglašen krivim i dobio je otkaz. MUP u prosincu potvrđuje slučaj drugostupanjskom presudom. Upravni sud odbacuje Tolićevu žalbu i potvrđuje otkaz.

No u isto vrijeme traje kazneni postupak na Županijskom sudu gdje je 16. travnja 2009. utvrđeno kako Tolić nije kriv. Vrhovni sud potvrđuje presudu Županijskog suda te ustanovljuje kako nije utvrđen prekršaj, da je Tolić posao radio u skladu sa zakonom te da nije niti tražio niti uzeo mito.

Situacija je potpuno apsurdna, disciplinska bi odgovornost trebala proizlaziti iz kaznene odgovornosti, najviša sudska instanca zaključila je kako ovaj policajac nije kriv. No za MUP-ove pravnike to nije dovoljno: oni su zdravo za gotovo uzeli izjavu Milana K., koji je sto kuna ostavio, ali je  ustvrdio kako ih Tolić nije uzeo niti tražio. Presudu disciplinskog suda potvrđuje pak Upravni sud. Tolić, inače otac četvero malodobne djece, preko noći je, ni kriv ni dužan, ostao bez posla, bez osnovnih sredstava za uzdržavanje obitelji.

'Kada bi ga ministar Tomislav Karamarko vratio na posao unutar MUP-a prekršio bi sve te sudske presude', rekao je za tportal glasnogovornik Ravnateljstva policije Krunoslav Borovec te dodao kako je 'povreda radne stege jedno, a kazneni zakon drugo'.

Ispada, stoga, da je 'pravosudni' sustav u MUP-u potpuno neovisan od pravosudnog sustava RH koji vrijedi za sve hrvatske građane, pa tako i za policajce. Da je riječ o potpuno apsurdnoj situaciji, slaže se i Dubravko Jagić predsjednik Sindikata hrvatske policije. 'Priča je vrlo kompleksna, mi smo po ovome specifična struka. Kroz novi Zakon o policiji pokušali smo izbaciti ovu mogućnost da se nekome dva puta sudi, no naše primjedbe bile su odbačene', kažu nam u Sindikatu hrvatske policije.

U šturoj izjavi za tportal Tolić je rekao kako je na rubu snaga. Jedina nada je novi postupak na Upravnom sudu koji je pokrenuo u ožujku ove godine da ga se vrati na posao. Ovom je prilikom apelirao na institucije na što žurnije rješavanje njegovog slučaja. Tolić, za kojeg kolege kažu da je savjesno radio svoj posao, za što je više puta nagrađivan, nekoliko je puta razotkrivao i kriminal na obližnjim graničnim prijelazima i pokušaje šverca.

Sam kaže kako je njegov slučaj za sada jedini takav u Hrvatskoj. Naime, u Sindikatu policije nam kažu kako je bilo sličnih bizarnih primjera, no on tvrdi kako je njegov slučaj jedini gdje je situacija potpuno čista.

Tolić, koji je iscrpio gotovo sve pravne lijekove, započinje sutra na Trgu sv. Marka pred zgradom Vlade štrajk glađu.