VJEČNO IZNENAĐENI POPLAVAMA

Za sporu reakciju DUZS krivi - Slovence!

20.09.2010 u 16:09

Bionic
Reading

Slovenci su svoje poplave najavili još u četvrtak. Mi nismo znali hoće li ih biti sve do nedjelje. A ipak su nam, prema DUZS-u, krivi susjedi

Kada su se slovenski portali 16. rujna raspisali o tome da će u njihovoj zemlji u petak i subotu pasti obilne kiše, mjestimično i do 350 litara po četvornom metru, te izazvati velike poplave, pokušali smo doznati što se sprema nama u Hrvatskoj. Bilo je logično zaključiti da će problema biti i u nas jer dobar dio većih slovenskih rijeka prolazi i kroz Lijepu Našu.

U Državnom hidrometeorološkom zavodu tada su nam objasnili da će i kod nas biti obilnijih kiša (do 100 litara po m2) i lokalnih izlijevanja rijeka, međutim, upozorenja hidrologa o mogućim poplavama nije bilo. Na pitanje kada ih eventualno možemo očekivati, rečeno nam je - najranije u petak.

Međutim, ozbiljna upozorenja i mjere zaštite od poplava izostali su i u subotu ujutro kada je generalni direktor Hrvatskih voda Jadranko Husarić još uvijek umirivao.

'Dobili smo obavijest iz Slovenije da će doći oko 2.840 metara kubnih protoka u sekundi, što za nas znači da moramo napraviti sve pripremne radnje propuštanja Save u oteretni kanal Odra, što ne mora značiti da će se to i dogoditi', rekao je tada Husarić.

Kada su konačno u nedjelju u Sloveniji sve veće rijeke već poplavile, naše su službe i dalje tvrdile da bi vodni val kroz Hrvatsku trebao proći bez izlijevanja. Pokazalo se, međutim, da je vodni val podigao razine do rekordnih u posljednjih 20-ak godina te da su se u našoj zemlji izlile redom Mura, Sava, Sutla, Kupa, Lonja i Drava.

 

'Ni Slovenci nisu znali'


Na naš upit zašto su Slovenci znali za poplave već u četvrtak, a mi tek u nedjelju te kakva je suradnja naših odgovornih službi sa slovenskim, iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje odgovorili su nam priopćenjem.

‘Nadležno tijelo za civilnu zaštitu Republike Slovenije, (Uprava za zaščito in reševanje) s kojom Državna uprava za zaštitu i spašavanje ima jako dobru suradnju, nije do subote imalo nikakvu informaciju o mogućim poplavama, osim obavijesti slovenskih meteorologa da su u dijelovima Slovenije moguće obilnije oborine (ali bez specifikacije očekivanih količina, koje danas još nije moguće precizno prognozirati).

S obzirom na to da je u razdoblju od 24 sata, od petka popodne do subote popodne, u Ljubljani palo 317 litara kiše po četvornom metru (to je sloj vode od preko 30 cm na tlu) od kolega iz Slovenije stigle su prve informacije o stanju i mogućem razvoju situacije. Od tog su trenutka i Hrvatske vode i DUZS pokrenuli sustav’, stoji u priopćenju.

No kako onda objasniti činjenicu da su mediji u susjednoj zemlji još 16. rujna imali prilično precizne informacije kako o količinama kiša koje će pasti, tako i o opsegu poplava koje ih očekuju. Mi smo ih, naime, ne samo pročitali, već i objavili. Odakle im podaci ako ne od njihovih nadležnih službi? Možda u svojim redakcijama skrivaju vračeve?