IZVJEŠTAJ O SMOLENSKU

Za smrt Kaczynskog krive i Rusija i Poljska

29.07.2011 u 13:58

Bionic
Reading

Poljsko istražno povjerenstvo o padu zrakoplova predsjednika Lecha Kaczynskog u travnju 2010. godine u Smolensku objavilo je u petak izvješće u kojem navodi da su s ruske strane počinjene greške, ali da su glavni uzroci nesreće na poljskoj strani

U priopćenju objavljenom novinarima, povjerenstvo je utvrdilo da je rasvjeta ruske zračne luke bila 'slaba i nepotpuna' i da je šef kontrole leta dao pogrešne upute posadi zrakoplova.

Rusko izvješće objavljeno u siječnju prebacilo je svu odgovornost za tu katastrofu na poljsku stranu.

'Izravan uzrok nesreće je prenisko spuštanje zrakoplova i pretjerana brzina u atmosferskim uvjetima koji su potpuno onemogućili vidljivost tla', zaključilo je poljsko povjerenstvo.

Izvješće na više od 300 stranica objavljeno je u petak na internetu.

Povjerenstvo je među uzrocima pada zrakoplova napisalo da je 'razina uvježbanosti posade bila prijetnja za sigurnost letova'. Međutim, povjerenstvo nije utvrdilo nikakvu tehničku neispravnost zrakoplova.

Predsjednik Kaczynski i 95 ostalih putnika, među kojima su bili pripadnici političke i vojne elite, poginuli su u padu zrakoplova tipa Tupoljev 154 pod gustom maglom blizu ruskoga grada Smolenska. Nesreću nitko nije preživio. Kaczynski je tada putovao na svečano obilježavanje pokolja poljskih časnika u Katinskoj šumi tijekom Drugog svjetskog rata.