NA SLEME, NA SLEME

Za sljemensku žičaru fali 270 milijuna kuna, oporba pita Bandića kako misli to zakrpati

19.03.2019 u 10:53

Bionic
Reading

Daniela Juroš Pečnik, gradska pročelnica za financije, dopisom je upozorila gradonačelnika Milana Bandića da u proračunu nedostaje 270 milijuna kuna za gradnju sljemenske žičare, na kojoj su radovi u punom jeku. Oporba u Skupštini od gradonačelnika traži da se očituje o tome kako će se financirati radovi vrijedni 375 milijuna kuna na objektu, čija će cijena na kraju biti viša od pola milijarde kuna

Gdje je novac za sljemensku žičaru ili, ako ga nema, odakle će se namaknuti? Tako bi se ukratko dao sažeti zahtjev oporbe u Skupštini Grada Zagreba, preciznije Kluba zastupnika SDP-a i Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez (NH/PS), koji traži od gradonačelnika Milana Bandića da u roku od 30 dana dostavi izvješće Gradskoj skupštini o planu financiranja i izvorima financijskih sredstava za izgradnju sljemenske žičare.

Također od Bandića traže da se očituje na činjenicu da je u proračunu Grada Zagreba za 2019. godinu za izgradnju sljemenske žičare osigurano 29 milijuna kuna, kao i na to da je Daniela Juroš Pečnik, gradska pročelnica za financije, u dopisu 5. veljače 2019. godine obavijestila gradonačelnika da u proračunu za 2019. godinu nedostaje 270 milijuna kuna za njenu izgradnju.

U obrazloženju zahtjeva SDP i NH/PS navode da je u proračunu za 2019. za žičaru osigurano 29 milijuna kuna dok je u projekcijama za 2020. i 2021. predviđeno 50 milijuna kuna ili, preciznije, cijeli je iznos predviđen za 2020., dok je za 2021. ta rubrika prazna.

Oporba podsjeća da je Bandić potpisao ugovor za izgradnju žičare s tvrtkom GIP Pionir, vrijedan 375 milijuna kuna, u kojem je krajnji rok za izgradnju 15 mjeseci od početka radova koji su započeli 25. siječnja.

Iako se pretpostavlja da će se za žičaru u nekom trenutku podignuti kredit, u oporbi smatraju kako bi zastupnici u Gradskoj skupštini - koji su donositelji proračuna - te javnost trebali znati na koji način će se financirati izgradnja koja će u konačnici koštati više od 500 milijuna kuna kada se radovima pridodaju kupljena oprema, projekti…

No da bi do svega toga došlo, potrebno je da prijedlog SDP-a i NH/PS-a dobije potporu u Skupštini.

Drugim riječima, za njega bi ruku trebao dignuti i HDZ, koji se na posljednjoj sjednici Skupštine na prijedlog istog kluba oglušio na ideju da Grad dostavi zastupnicima listu dužnika pravnih osoba za komunalnu naknadu, komunalne doprinose, zakupnine, najamnine i spomeničku rentu od 2011. godine do 31. prosinca 2018. godine.

  • +13
Potpisivanje ugovora s izvođačima na projektu Žičara Sljeme, GIP Pionir Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX