MINISTAR ZDRAVSTVA

'Za sada nema opasnosti od svinjske gripe'

27.04.2009 u 12:11

Bionic
Reading

Nema mjesta panici. Spremni smo uhvatiti se u koštac sa svinjskom gripom, ako virus zahvati Europu ili Hrvatsku. Naš sustav pripremljen je za izvanredne situacije još od epidemije ptičje gripe, kazao je ministar zdravstva Darko Milinović povodom globalne zdravstvene prijetnje zarazom ljudi svinjskom gripom

U slučaju da dođe do pojave bolesti, Hrvatska je, prema ministrovim riječima, osigurala 400 tisuća doza antivirusnih lijekova i 100 tisuća doza koje služe kao alternativni lijek. Također je osigurano i 650 tisuća doza cjepiva za običnu gripu, iako su testiranja američkih stručnjaka pokazala da cjepivo za običnu gripu ne štiti od novog, mutiranog virusa.

'Nema dokaza da to cjepivo djeluje ili ne djeluje, ali mi računamo kao da ne pomaže', kazao je Milinović.

Povodom informacije da je pojava svinjske gripe potvrđena u Europi, nakon što je objavljeno da je od posljedica zaraze preminuo jedan Španjolac, ministar Milinović rekao je da naše Ministarstvo zdravstva još nije dobilo nikakvu službenu potvrdu tog slučaja.

'Svakodnevno komuniciramo s europskim Uredom za kontrolu zaraznih bolesti iz Stockholma i sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, no oni nas o tom slučaju još nisu obavijestili, što ne znači da se to nije dogodilo. Obavijest možda primimo za sat ili više vremena', objasnio je Milinović.

Ministar je istaknuo da još uvijek nema razloga ni za pojačanu kontrolu putnika u zrakoplovnim lukama, jer ni Europa nije uvela službene kontrole na aerodromima. No ako se situacija pogorša, takva kontrola će se automatski uvesti, napomenuo je.

Hrvatska se, kao i ostatak svijeta, i dalje nalazi u trećem od šest stupnjeva pripravnosti za moguću pandemiju svinjske gripe, koja se dosad pojavila u Meksiku, SAD-u i Kanadi, a to znači da se prati epidemiološka situacija i mogućnosti prijenosa virusa, no bez dodatnih kontrola na ulazima u zemlju, doznaje se od prof. Ire Gjenero Margan, voditeljice Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

'Pojava novog virusa H1N1 uznemirujuća je, ali se na temelju dobivenih podataka još uvijek ne može znati koliko je virus opasan. Mi intenzivno pratimo što se događa kako bismo, bude li potrebno, pravodobno reagirali', naglasila je Margan i dodala da je zbunjujuće u cijeloj priči to što nema razloga da klinička slika bolesnika u SAD-u i Kanadi i bude različitaod one u Meksiku, osim ako se nešto drugo događa u Meksiku. Doduše, u SAD-u i Kanadi još traje epidemija obične gripe, a zbog čega je klinička slika bolesnika različita tek se treba utvrditi. 

Na sastanku u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi dogovoreno je da se provjere postojeći nacionalni i županijski planovi pripremljenosti za slučajeve većih epidemija, kako bi se vidjelo je li osigurano sve potrebno za zbrinjavanje oboljelih te znaju li svi što im je zadaća dođe li do takve potrebe.

Špekulacije o tome da se i na zarazni odjel bolnice Fran Mihaljević u Zagrebu javila jedna osoba koja je boravila u Meksiku i koja ima simptome svinjske gripe, Gjenero Margan odbacuje. Potvrdila je da je točno da se jedan čovjek u četrdesetim godinama života javio, ali da on nije boravio u Meksiku, nego u SAD-u, te da je utvrđeno da se radi o običnom šmrcanju.  

Prema najnovijim informacijama koje je HZJZ dobio od Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), svinjska gripa s blagim simptomima epidemiološki je potvrđena kod 40-ak oboljelih u SAD-u te kod četiri bolesnika u Kanadi. Neki od njih boravili su u Meksiku, a svi su do danas, osim jednog koji je još uvijek hospitaliziran, pušteni kućama, kaže prof. Margan

U raznim dijelovima Meksika evidentirano je pak 1.147 osoba oboljelih od upale pluća, od kojih je njih 83 umrlo, no virus H1N1 potvrđen je kod samo 20 osoba od ukupnog broja oboljelih. Prema podacima SZO-a, više od polovice oboljelih pušteno je kućama i trenutačno ih se u bolnicama liječi oko 400.