JOSIP FRIŠČIĆ:

'Za rješenje prosvjeda su potrebni kompromisi'

06.03.2010 u 17:18

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatske seljačke stranke (HSS) Josip Friščić danas je na upit novinara o seljačkim prosvjedima rekao kako je uvjeren da su rješenje uvijek određeni kompromisi i kako misli da će se i sada oni naći

"Na ono što se kroz medije stalno potencira - gdje je HSS, gdje je Friščić - mogu reći da sigurno nije HSS taj koji misli da je u poljoprivredi stanje sjajno i da ništa ne treba činiti. Održali smo niz sastanaka i razgovora i u Vladi i na razini odnosa HDZ-HSS, tražimo rješenja", izjavio je Friščić novinarima na izbornoj skupštini Organizacije žena HSS-a.

Friščić je istaknuo da u proračunu ima onoga čega ima - to je dvije milijarde i 300 milijuna kuna te da se traže i druga rješenja. "Evo, preko 500 milijuna kuna je mogućnost kroz repromaterijal, a sigurno je da i to poljoprivrednicima treba jer će za mjesec dana biti sezona sijanja kukuruza. Nije novac, ali je kapital - nešto da se pokrene poljoprivredna proizvodnja u proljeće", istaknuo je Friščić.

Rekao je da "mi samo sustavom poticaja, ako ne uredimo tržište i ne riješimo ukupne odnose, nećemo riješiti pitanje poljoprivrede".

Na upit novinara da je većina seljačkih predstavnika jučer rekla da oni neće repromaterijal, Friščić je odgovorio da "neki kažu da neće, neki kažu da hoće". "Imali smo takvih rješenja i 2000. i prošle godine, te ćemo riješiti dio toga i ove godine i ja sam uvjeren da su za rješenje uvijek potrebni određeni kompromisi. Mislim da će se i sada oni naći", istaknuo je Friščić.

Naglasio je kako je s jedne strane skrenuta pozornost na teško stanje u poljoprivredi, a da s druge strane Vlada i ministarstva i svi koji su u koaliciji traže određena rješenja s onima na koje se to odnosi.

Na upit novinara je li s premijerkom Jadrankom Kosor jučer razgovarao, Friščić je odgovorio: "Razgovaram kontinuirano, svaki dan tražimo rješenja, jer i ovo što se tiče repromaterijala će trebati negdje u proračunu pronaći, jer nisu to sredstva koja će netko pokloniti."

Upitan računa li na skori rebalans proračuna, Friščić je odgovorio: "Računali, ne računali, za to će se sredstva trebati naći, kao što oni koji prate ovo područje znaju da je i u prošloj godini tri puta vršen rebalans proračuna". "Mi smo uspjeli sačuvati onaj dio proračuna koji se odnosio na poljoprivredu ne ucjenama, nego argumentiranim dokazima da je to nešto što tom sektoru treba da bi se stvorili konkurentni uvjeti jer smo u fazi pregovora za ulazak u Europsku uniju", rekao je Friščić.

Jer, ako je žito jeftinije u Mađarskoj onda ga mlinari tamo kupuju, ako je mlijeko jeftinije u Sloveniji, Austriji ili Mađarskoj onda je teško mljekarskoj industriji. Mi možemo raditi prepreke po pitanju kvalitete itd., ali generalno kao dio jednog istog tržišta ne možemo reći da ono što je jeftinije ne može doći na preradu, rekao je Friščić.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Božidar Pankretić (HSS), koji je bio u društvu predsjednika HSS-a Friščića, novinarima je izjavio da je "o poljoprivredi sve predsjednik rekao, nema dvije politike u HSS-u".