PRIPADNICI SPRSKE POLICIJE I VOJSKE

Za ratni zločin nad Hrvatima u BiH 10 godina

31.10.2011 u 19:11

Bionic
Reading

Sud BiH osudio je na desetogodišnje zatvorske kazne dvojicu pripadnika srpskih policijskih i vojnih snaga zbog ratnoga zločina na početku rata u BiH nad hrvatskim civilima, ubojstva dvojice braće Grgić iz Kotor Varoši i teškog ranjavanja trećega brata koji je ipak uspio pobjeći, objavljeno je u ponedjeljak

Sudsko vijeće nepravomoćnom je presudom proglasilo krivim Ljubišu Vranješa i Mladena Milića za ubojstvo braće Ive i Zdravka Grgića u srpnju 1992. godine, kao i teško ranjavanje Viktora Grgića koji je ipak uspio pobjeći.

Vranješ, koji je bio pripadnik centra javne sigurnosti Banja Luke i Milić kao pripadnik vojne policije su zajedno s Goranom Markovićem u noći 6. srpnja 1992. godine naoružani strojnicama došli u kuću u kojoj su se nalazila trojica braće Grgić, te im zapovijedili da pođu za njima na ispitivanje.

Kako je objavljeno iz suda BiH, optuženi su trojicu braće odvezli do zgrade općine Kotor Varoš nakon čega su im zapovijedili da izađu iz vozila i nastave se kretati prema spomeniku poginulim sudionicima Drugog svjetskog rata.

Kada ih je jedan od braće upitao kamo ih vode, jedan od optuženih se povukao unatrag nakon čega je ispalio više metaka u civile. Dvojica braće brata su preminula od ranjavanja, dok je treći brat Viktor uspio pobjeći i trenutačno živi u Rijeci.

Postrojbama civilne i vojne policije zapovijedao je Stojan Župljanin, ratni načelnik banjalučke policije. Za zlodjela koja je počinio protiv Župljanina je podignuta optužnica pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY).