SVI NA PLAŽE!

Za produženi vikend vruće i do +33

12.08.2011 u 10:06

Bionic
Reading

Nakon nekoliko svježijih, ali ugodnih dana, za vikend će nam se vratiti prave ljetne vrućine, a temperature bi i na kopnu i na moru mjestimično mogle dosezati 33°C. Temperature mora bit će oko 25°C, javljaju prognostičari

Subota i nedjelja donose nam sunčano i još malo toplije vrijeme. U unutrašnjosti će zapuhati jugozapadni vjetar, a dnevna temperatura opet će se u većini mjesta približiti, ponegdje i prijeći vrijednosti od 30°C.

Na Jadranu će tijekom subote biti pretežno sunčano. U noći će puhati slaba bura, a danju slab, samo ponegdje umjeren maestral. Jutro će biti malo toplije, a najviše dnevne temperature kretat će se od 28 do 32°C.

U nedjelju će na Jadranu biti sunčano i vruće, uz lagano okretanje vjetra na južne smjerove, što će podići temperature na 32°C,  ponegdje i 33°C. UV indeks posvuda će biti visok!

Nakon jučerašnje bure, temperature mora ponovno će biti u porastu i uglavnom će se kretati oko 25 ili 26°C.

U ponedjeljak će u unutrašnjosti veći dio dana biti sunčano, vruće i sparno, uz južinu i pad tlaka, što će pogoršati biometeorološku situaciju. Potkraj dana sa sjeverozapada će nam stići naoblačenje, a u noći na utorak i mjestimični pljuskovi. Temperature će se kretati od 28 do 33°C.

Na Jadranu će u ponedjeljak još uvijek prevladavati sunčano, tek krajem dana uz porast naoblake na njegovom sjevernom dijelu. Temperature će se kretati od 29 do 33°C.

U utorak će u unutrašnjosti biti oblačnije i svježije, mjestimično s kišom. Temperature će pasti za sedam do osam stupnjeva.

Na Jadranu su u utorak mogući tek rijetki pljuskovi. Temperature će ondje pasti za dva do četiri stupnja.

Od srijede će ponovno uslijediti nekoliko ljepših dana s laganim porastom temperatura.

Iako se u narodu kaže: 'Gospa dođe, ljeto prođe', ove godine to neće biti tako. Osvježenje će biti kratkotrajno, pa nas čeka još sunčanih i toplih dana, rekao je Kristijan Božarov, predsjednik udruge Crometeo

Zanimljivosti

Tijekom noći s petka na subotu nebo će, osim sjajnom mjesečinom, biti osvijetljeno i Perzeidama - zvijezdama padalicama iz najpopularnijeg meteorskog roja godine. Na vrhuncu aktivnosti moguće je vidjeti stotinjak meteora po satu, no ove će godine predstavu malo pokvariti pun Mjesec čija će svjetlost prikriti manje sjajne meteore. Ipak, oni sjajniji vidjet će se bez problema, a najbolje ih je promatrati od ponoći do zore kada se zviježđe Perzej, iz kojeg prividno izviru, popne visoko na nebu. Potražite neko mjesto na kojem nema svjetlosnog zagađenja!

13. kolovoza 1716. godine u Bosni je pao snijeg i prouzročio velike štete na žitnim poljima.

14. kolovoza 1716. godine u Zagrebu je pala silna solika i tuča.

16. kolovoza 1981. godine u Kninu je izmjerena temperatura od 39,6°C.