PREVARA TEŠKA VIŠE OD 20 MIL. KN

Za 'prodane' gradske stanove više od 12 godina zatvora

13.12.2011 u 18:46

Bionic
Reading

Jagoda Blum, koja se lažno predstavljala kao zaposlenica zagrebačkog Gradskog poglavarstva, danas je nepravomoćno osuđena na 12 godina i devet mjeseci zatvora jer je organizirala skupinu koja je pedesetak osoba prevarila za više od 20 milijuna kuna nudeći im da povoljno kupe gradske stanove

Uz Jagodu Blum, koja se nije pojavila na izricanju presude na zagrebačkom Županijskom sudu, osuđeno je i njenih petero pomagača. Ana Gradski dobila je tri godine zatvora, Ksenija Vadas dvije godine i deset mjeseci, Milenko Milenković četiri godine i sedam mjeseci, Marko Džaja tri godine i četiri mjeseca, a Krešo Matić šest godina i pet mjeseci.

Kako mu je kazna veća od pet godina Matić je nakon presude odmah odveden u zatvor, dok će za Jagodom Blum biti raspisana tjeralica.

Osim zatvorskih kazni organizatorica prevarantske skupine državi mora vratiti gotovo pet milijuna kuna, a njezini suučesnici po 1,34 milijuna kuna svaki. Presudom se i od sina Jagode Blum oduzima 1,1 milijun kuna, a od kćeri 681 tisuća kuna.

Osuđeni će, osim toga, morati nadoknaditi štetu osobama od kojih su na prevaru i uz krivotvorenu dokumentaciju uzeli novac.

Obrazlažući presudu sudac Vladimir Pavleković kazao je da je organizatorica skupine već osuđena za ista nedjela, ali je zbog uvjetne kazne izbjegla zatvor. 'Da je nakon prve presude završila u zatvoru, ova se prevara sigurno ne bi dogodila', kazao je Pavleković. Zbog toga joj je dosudio najveću zakonom predviđenu kaznu.

'Sada ima dosta vremena za razmišljanje i kada izađe iz zatvora sigurno se neće odvažiti na ponavljanje kaznenog djela', ustvrdio je sudac.

Optužnicu protiv šestero okrivljenika USKOK je podigao u prosincu 2009., nakon istrage pokrenute po prijavi zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji je utvrdio da je netko krivotvorio njegov potpis na 200 kupoprodajnih ugovora za gradske stanove. Da su ti ugovori realizirani grad bi prema pisanju medija bio oštećen za 200 milijuna kuna.

Šestero optuženih tereti se da su se dulje vrijeme na području Zagreba lažno predstavljala te kupcima na temelju lažne dokumentacije od listopada 2005. do travnja 2009. prodavali atraktivne gradske stanove u središtu grada po cijeni od samo dvije tisuće kuna po četvornom metru. Za svoje su 'usluge' od građana tražili još i dodatni mito u iznosu od 25.000 do 35.000 eura.

Sud je zauzeo stav da su se i mnoge žrtve prevare povele željom za lakom zaradom, budući da su stanove za koje su vjerovali da će ih dobiti ispod cijene planirali prodati za znatno više novca.

Tijekom suđenja svi optuženi su se branili da nisu krivi, a sud nije povjerovao obranama pomagača da od svega nisu imali koristi.