IZNIMNA BEZOBZIRNOST

Za pokušaj ubojstva Ane Trešćec 16 godina zatvora

10.07.2009 u 13:37

Bionic
Reading

Zbog pokušaja ubojstva Ane Trešćec (30), koja je propucana kroz lijevo oko prošle godine u Bibinjama, nevjenčani supružnici Gorana Lukić (37) iz Zadra i Elvis Mirkov (39) iz Bibinja u petak su na Županijskom sudu u Zadru proglašeni krivima i osuđeni na zatvorske kazne

Elvis Mirkov, koji je koristeći scorpion s prigušivačem ispalio hitac u glavu Ane Trešćec, osuđen je na 10 godina, a Gorana Lukić, koja ga je zbog svađe s Anom nagovorila na obračun, osuđena je na šest godina zatvora, piše Slobodna Dalmacija. Do pravomoćnosti presude paru je produžen pritvor u kojem se nalaze od 15. rujna prošle godine, kada su uhićeni.
Prilikom izricanja presude sudac Boris Radman je kao otegotne okolnosti optuženika uzeo njihovu iznimnu bešćutnost, bezobzirnost, okrutnost i upornost u izvršavanja kaznenog djela. Kao olakotna okolnost uzeto im je uglavnom zbog ovisnosti narušeno zdravstveno stanje, majčinstvo Gorane Lukić te činjenica da je Elvis Mirkov bio sudionik Domovinskog rata, a ujedno prima i braniteljsku mirovinu.

Elvis Mirkov

'Ani Trešćec je trajno narušeno zdravlje. Izgubila je jedno oko, ranjavanje joj je uzrokovalo oduzetost, a dosad je u tri navrata pokušala suicid', naveo je sudac Radman u obrazloženju presude, čijem su izricanju nazočili i roditelji Ane Trešćec iz Zagreba. 'Žalit ćemo se na presudu iako nam nikakva kazna ne može više pomoći', kazao je nakon presude Florijan Trešćec, otac Ane Trešćec koja je na iznimno okrutan način propucana kroz lijevo oko u obiteljskoj kući njezina dečka Tomislava Petkovića Sriće samo nekoliko mjeseci nakon što je on s još četvoricom dilera uhićen u polcijskoj akciji Selo, u kojoj je zaplijenjeno pet kilograma heroina. Iako se isprva spekuliralo da je propucavanje njegove djevojke svojevrsno upozorenje Petkoviću koji u zatvoru u Zadru čeka nastavak suđenja za udruživanje u preprodaji heroina, vještačenjima je utvrđeno da je motiv napada bila svađa između Ane Trešćec i Gorane Lukić.

Uvjerena da ju je Trešćec prijavila policiji zbog narušavanja javnog reda i mira u Bibinjama, zbog čega je odgovarala na prekršajnom sudu, kao i sumnje da je Trešćec ljubovala s Mirkovom dok je Petković u zatvoru, Gorana Lukić je navela Mirkova da krenu u konačni obračun. Dok je on mecima punio scorpion koji je zadržao kao 'suvenir' iz Domovinskog rata, Lukić ga je čekala u sobi. Nakon naoružavanja, krenuli su automobilom do Anine kuće, gdje joj je Lukić, vidjevši je kako gleda televiziju, pokucala na prozor.

Dok ju je na prozoru zagovarala, Mirkov je čučao ispod da ga se ne vidi i u jednom joj je trenutku ispalio hitac kroz lijevo. Vidjevši je kako u krvi pada na pod, oboje su pobjegli automobilom, nakon čega su se riješili oružja. Iako je vjerojatno zbog grižnje savjesti što ga je nagovorila na taj čin Lukić tvrdila da je ona pucala, balističkim vještačenjima i rekonstrukcijom je ta tvrdnja odbačena, kao i ona Mirkovljeva da su u Trešćec pucale dvije nepoznate osobe.