SUĐENJE SAMO TADIĆU

Za pokušaj podmićivanja vrhovnih sudaca - uvjetne kazne!

17.01.2012 u 13:55

Bionic
Reading

Zbog pokušaja podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnog suda da bi promijenili presudu za ratni zločin Branimiru Glavašu sudit će se samo osječkom poduzetniku Dragi Tadiću jer je sudsko vijeće Županijskog suda u Zagrebu potvrdilo na današnjem pripremnom ročištu nagodbe s USKOK-om preostalih optuženika, među kojima je i saborski zastupnik Glavaševe stranke HDSSB-a Ivan Drmić

Nastavak pripremnog ročišta u ovom slučaju bit će održan 31. ožujka i tada bi trebao biti određen i početak suđenja Tadiću, nakon što optužba i obrana na tom ročištu predlože svoje dokazne materijale i svjedoke, među kojima bi na strani optužbe

protiv Tadića mogli biti i njegovi bivši suokrivljenici, no o toj mogućnosti iz USKOK-a danas nisu htjeli govoriti.

Iako Tadić nije htio pristati na nagodbu te ide u sudski postupak, njegova se supruga Božica Ćavar Tadić nagodila s USKOK-om i prihvatila uvjetnu kaznu od godinu i tri mjeseca uz rok kušnje od tri godine, a Drmić i zamjenica glavnog urednika Glasa Slavonije Sanja Marketić nagodbom s USKOK-om prihvatili su uvjetne kazne od dvije godine uz rok kušnje od pet godina.

Inače, zbog istih kaznenih djela nagodbu koja uključuje uvjetnu kaznu od dvije godine zatvora, uz rok kušnje od pet godina, desetak dana prije potvrđivanja optužnice prvi je prihvatio splitski poduzetnik Srećko Jurišić, priznavši tada, na ogromno iznenađenje ostalih optuženika i njihovih odvjetnika, u cijelosti optužbu i krivnju, zbog čega je dobio uvjetnu kaznu od dvije godine zatvora te državi treba vratiti 70 tisuća eura koje su mu, prema tvrdnji USKOK-a, radi podmićivanja dali Drmić i Marketić.

Ni Tadić ni Drmić nisu bili raspoloženi za davanje izjava, dok je odvjetnik Tadićeve supruge Mate Matić unatoč svemu ustvrdio: 'Ovdje se ne radi o nekakvoj kriminalnoj skupini koja je sklona činjenju takvih ili sličnih nezakonitosti, a mislim da je ovo definitivno najbolja odluka za moju klijenticu jer uvjetna osuda je ipak jedna vrsta opomene.' Priznao je, međutim, da im je 'smjer postupanja u ovom postupku bio određen Jurišićevim priznanjem te su se morali prilagoditi situaciji koja im je bila nametnuta ne njihovom voljom'.

Podsjetimo, optužnicom koja je na zagrebačkom Županijskom sudu potvrđena sredinom listopada prošle godine, četvero okrivljenih tereti se za udruživanje radi počinjenja kaznenih djela i poticanja na protuzakonito posredovanje, a Drmić i Marketić i za lažno prijavljivanje kaznenog djela.

USKOK tvrdi da je optužene, koji su trebali utjecati na suce Vrhovnog suda, okupio Tadić, inače vlasnik građevinske tvrtke Osijek Koteks, koji je javnosti poznat i kao osumnjičenik u slučaju navodnih malverzacija pri izgradnji autoceste 'Slavonica'. Sve se, navodno, događalo u vrijeme kada je Vrhovni sud odlučivao o žalbi na nepravomoćnu osuđujuću presudu Glavašu zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku u slučajevima 'garaža' i 'selotejp'. Glavaš je uoči izricanja presude Županijskog suda na 10 godina zatvora pobjegao u BiH, gdje izdržava osmogodišnju zatvorsku kaznu jer mu je Vrhovni sud umanjio kaznu za dvije godine.

U međuvremenu, ostaje otvoreno pitanje jesu li ovakve relativno blage, k tome još i uvjetne kazne, zaista dovoljne s obzirom na to da je riječ o pokušaju podmićivanja vrhovne sudske vlasti u jednoj državi, u čemu je sudjelovao i jedan saborski zastupnik, doduše, stranke koja ne priznaje sudske presude i zakone zemlje u čijem parlamentu ipak sjedi. U USKOK-u, međutim, procjenjuju da jesu primjerene i to, kako su objasnili, 's obzirom na stupanj krivnje okrivljenika i njihovo potpuno okolnosno priznanje kaznenog djela'.