PUTIN PO STAROM:

'Za plinsku krizu kriva je Ukrajina'

10.01.2009 u 14:33

Bionic
Reading

Plinska kriza koja pogađa Europu pogoršava se usprkos naporima da se iz nje što brže iziđe, izjavio je u subotu ruski premijer Vladimir Putin na sastanku sa svojim češkim kolegom Mirekom Topolanekom čija zemlja predsjeda Europskom unijom

'Usprkos svim poduzetim naporima, kriza se pogoršava', kazao je Putin, dodavši da krizu 'pogoršavaju ukrajinski dužnosnici'.

Češki premijer stigao je u Moskvu s petim prijedlogom o razmještanju međunarodnih promatrača koji bi trebali nadgledati tranzit plina preko ukrajinskog teritorija u EU. Taj su plan prethodno odobrili ukrajinski dužnosnici, predsjednik Viktor Juščenko i premijerka Julija Timošenko.

Topolanek poručuje da će ostati u regiji sve dok plin ponovo ne potekne prema Europi, ali i Rusija je ustrajna u tome da ukrajinska strana prvo potpiše protokol o promatračima. Prema Topolaneku, i u samim ukrajinskim redovima nije bilo suglasja no, kako tvrdi, premošćene su razlike u stajalištima Juščenka i Timošenko. Putin mu je odao priznanje da je 'učinio nemoguće'.