UBOJSTVO SINA DIREKTORA PETROLA

Za otmicu i ubojstvo Jure Bajde dobili po 30 godina

16.06.2009 u 13:20

Bionic
Reading

Tridesetjednogodišnji Armend Musliu u 34-godišnji Vittorio Vukdedović osuđeni su na jedinstvenu zatvorsku kaznu od 30 godina zbog otmice i ubojstva sina jednog od direktora slovenskog Petrola Jure Bajde

Bajdu su 18. lipnja, kad je posljednji put viđen, Astrom ZG 023F dovezli u Hrvatsku, a od idućeg dana i zatočili u vikendicu pokraj koje je 29. lipnja pronađen zakopan. Otmičari su nazivali oca i govorili mu da će, ako ne dobiju novac, njegovu sinu odrezati noge, ubiti ga, isjeći ga, odrezati prst i poslati mu poštom, likvidirati ga i poslati u crnoj vreći.

Kaznu od 30 godina obojica okrivljenika primila su mirno, praktički bez emocija, jedino je Vukdedović na izlasku iz sudnice rekao: 'Osudili ste nevinog čovjeka! Hvala vam', a potom su ih pravosudni policajci izveli iz sudnice.

Na sudu su puštene i snimke telefonskog razgovora otetoga Jure Bajde s oce. Prva snimka nastala je 20. lipnja 2007. u 19.17 sati i na njoj se može čuti dramatičan razgovor Jure koji ocu Iztoku govori da su ga otmičari rezali i da će ga voditi u Srbiju. Pušten je i razgovor Muslija i njegove bivše djevojke Maje Filipović. U njemu Musliu na njezino pitanje 'Kako je prošlo?' odgovara 'Nema ga više', a taj je razgovor policija snimila po nalogu suda. Međutim, ona se u svojem svjedočenju nije sjećala tog razgovora, a Musliu o tome nije želio govoriti.

Vittorio Vukdedović

Musliu je zvao Bajdine roditelje, a pozivi sa zahtjevom da im se isplati 200.000 eura evidentirani su nakon što je Jure Bajdo već bio usmrćen u vikendici u Moslavačkoj Slatini na predjelu Starina. Dvojac je nesretnom Bajdi na glavu stavio plastične vrećice, a jednu su mu svezali oko vrata, te je umro od gušenja.

Vittorio Vukdedović doveo je policajce točno do mjesta gdje je bilo zakopano Bajdino tijelo, a to ne bi mogao učiniti da je u vikendici bio samo jednom. Vijeće je kao posebno teške okolnosti obojci uzelo u obzir to što su bili uporni u izvršenju zločina, što su ga počinili kako bi se domogli novca te što su i nakon usmrćenja Jure Bajde nastavili nazivati njegova oca i tražiti otkupninu.

Obojici je otežavajuće bilo i to što su već osuđivani za nasilna kaznena djela, a do pravomoćnosti presude bit će u pritvoru. Za otmicu su osuđeni svaki na osam godina zatvora, a za ubojstvo svaki na 25, pa im je izrečena jedinstvena kazna od 30 godina, piše Jutarnji list.

Sutkinja je izrekla tešku kritiku policije koja je počinila niz pogrešaka tijekom istrage: 'Ovo je primjer kako policija ne treba raditi. Sve što je mogla upropastiti, policija je upropastila, tako da je ovo vijeće plelo mrežu indicija na temelju kojih je izreklo osuđujuću presudu.'

Jedan od najvećih propusta policija je napravila prilikom pronalaska tijela ubijenog 29. lipnja, kad je tijelo iskapano bez nazočnosti vještaka za sudsku medicinu. Zbog toga je bilo u takvu stanju da neki tragovi koji su se možda mogli koristiti nisu nađeni. No, nakon što je sud odredio mjere tajnog praćenja i prisluškivanja, snimljeno je nekoliko razgovora otmičarima s ocem Jure Bajde i locirane su bazne stanice s kojih su obavljani pozivi, a to je područje na kojem je Jure Bajdo bio zatočen.