AUSTRIJA PONUDILA NAGRADU

Za otkrivanje ubojice slovenskog medvjedića 6.000 eura

17.06.2009 u 10:24

Bionic
Reading

Vlada austrijske savezne zemlje Koruške ponudila je nagradu od 6000 eura za informaciju koja bi pomogla otkriti krivolovce koji su na okrutan način ubili mladog medvjeda, kojeg su Slovenci nazvali 'Rožnik', po izletištu blizu Ljubljane

Riječ je o smeđem medvjediću, starom godinu i pol, koji je prije dva mjeseca 'plašio' stanovnike slovenske prijestolnice jer je viđen u okolici grada. Zbog toga je najprije bio uspavan, pa opremljen telemetrijskim ovratnikom i ponovno pušten u prirodu.

Na osnovu telemetrijskog signala slovenski su prirodoslovci pratili njegovu trasu, utvrdivši da se kretao u širem prirodnom habitatu Hrvatske, Austrije i Slovenije.

Telemetrijski signal nestao je nakon dva mjeseca, a oderana lešina medvjeda nađena je prije tjedan dana u jednom potoku blizu mjesta Solčava, nedaleko granice s Austrijom.

Potvrđeno je da je medvjed bio ustrijeljen, vjerojatno od krivolovaca u potrazi za trofejom, pri čemu je životinji bila oderana koža, odsječena glava, te otkinute šape.
Ne zna se da li su krivolovci bili iz Austrije ili Slovenije, a slovenska policija pokrenula je istragu. Sada su joj se pridružili i kolege iz susjedne Koruške nudeći vrijednu nagradu onima koji raspolažu informacije o mogućim krivolovcima. Iako se približavao naseljima, medvjedić Rožnik bio je bezopasan za čovjeka, navode slovenski mediji.