RAZGOVORI U POLICIJI

Za osiguranje mirnog Pridea češlja se i Facebook

06.06.2012 u 22:23

Bionic
Reading

Splitski Građanski stožer za obranu Rive svoj skup protiv gay parade nije prijavio u zakonskom roku od pet dana prije održavanja skupa pa do sutra mora predočiti policiji koje osobito opravdane razloge imaju za kašnjenje, doznaje se u splitskoj policiji, koja je danas na obavijesni razgovor zbog sumnje u kazneno djelo sprečavanja okupljanja pozvala članove Stožera Marka Džaju i Gordana Sladoljeva

Tportal doznaje da je policija reagirala u koordinaciji s Državnim odvjetništvom, koje posljednjih nekoliko tjedana prikuplja informacije iz medija i društvenih mreža, prvenstveno s Facebooka, te ih prosljeđuje splitskoj policiji kako bi ona utvrdila eventualne elemente počinjenja prekršajnog ili kaznenog djela vezanog uz ovogodišnji Split Pride.

Ako predoči opravdane razloge temeljem kojih svoj mirni prosvjed može prijaviti i u roku kraćem od pet dana, Stožer će moći održati prosvjed 9. lipnja, ali ga neće moći održati na Rivi jer je na njoj u isto vrijeme već prijavljen drugi skup, to jest Split Pride, i morat će navesti neku drugu adresu, kažu u policiji.

Policija je o tome izvijestila članove Stožera i pisanim zaključkom zatražila obrazloženje prekoračenja zakonskog roka za prijavljivanje skupa, potvrdio je Paško Ugrina iz ureda načelnika splitsko-dalmatinske Policijske uprave.

'Ako se ta građanska inicijativa do sutra popodne ne očituje, prijava njihovog skupa će postati neosnovana', rekao je Ugrina.

Po Zakonu o javnom okupljanju, prijava mirnog okupljanja i javnog prosvjeda podnosi se pet dana prije početka održavanja, a iznimno, 'iz osobito opravdanih razloga prijavu je dopušteno podnijeti najkasnije 48 sati prije'.

Benedikt poziva Splićane da ne reagiraju mržnjom

Hrvatska udruga Benedikt, koja promiče kršćanska usmjerenja, večeras je pozvala Splićane da se 9. lipnja ne okupljaju organizirano na Rivi i ne reagiraju mržnjom prema onima koji će biti u povorci.

'Građani Splita ne smiju reagirati mržnjom i netrpeljivošću prema ljudima koji će biti u povorci te moraju pokazati kako imaju razumijevanja i za ljude koji ne dijele njihove vrijednosti i način života, te kako žive u skladu s kršćanskim i drugim vrijednostima na koje se pozivaju', navodi se u priopćenju splitske udruge Benedikt.

'Dostojanstvenim ponašanjem pokažimo da znamo odgovoriti na miran i uljudan način na sve provokacije društvenih skupina koje provode život koji nije u skladu s našim životnim stavovima i načinom života', naglašava udruga Benedikt.

Pusić: Stiže najmanje pet ministara!

Ministrica Vesna Pusić, koja je danas sudjelovala na sastanku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između EU-a i Hrvatske, najavila je da će na gay paradi u Splitu sudjelovati najmanje pet ministara, uključujući i nju.

Danski ministar za europska pitanja Nicolai Wammen izrazio je zabrinutost zbog homofobnih izjava predstavnika lokalnih vlasti u Splitu. Poručio je da Predsjedništvo EU-a podupire pravo na takvu paradu.

'To je dio europskih vrijednosti i s tim u vezi nema nikakvih kompromisa', izjavio je, potičući građane da sudjeluju na gay paradi. EU će također sudjelovati sa svojim predstavnicima, promičući atmosferu snošljivosti.