NAJVEĆA OPTUŽNICA U BIH

Za organizirani kriminal i ubojstva optuženo 14 osoba

11.06.2011 u 17:46

Bionic
Reading

Državno odvjetništvo Bosne i Hercegovine podiglo je nakon višemjesečne istrage optužnicu protiv 14 osoba u jednom od najopsežnijih slučajeva u kojima se organiziranu kriminalnu skupinu tereti za više najtežih kaznenih djela, koja uključuju četiri ubojstva među kojima je žrtva i hrvatski državljanin Mario Tolić, pljačku u Zračnoj luci Sarajevo te pokušaje ubojstava i druga teška kaznena djela, priopćeno je iz Državnog odvjetništva BiH

Iako su navedeni tek inicijali optuženih, mediji javljaju da je na čelu ove organizirane kriminalne skupine Zijad Turković (Z. T.) iz Sarajeva.
 
'Optuženi se terete da su postali pripadnici međusobno povezane skupine ljudi organizirane s ciljem pripremanja i izvršenja kaznenih djela, čije posljedice nadilaze granice BiH te izazivaju ozbiljne štetne posljedice za BiH, zbog narušavanja ugleda BiH u međunarodnoj zajednici. BiH se zbog ovakvih djela svrstava u zemlje visokog sigurnosnog rizika', navodi Državno odvjetništvo BiH.

Optuženi su zajedno pripremili i likvidirali početkom ožujka 2010. Mithata Mekića i njegovu nevjenčanu suprugu Lusiju Salas Cortes, za koju su znali da je u visokom stupnja trudnoće. Njihova tijela posuli su živim vapnom te zakopali u rupu koju su iskopali u šumi nedaleko Sarajeva. Turkovića i njegovu organizaciju Državno odvjetništvo BiH tereti i da su u ožujku organizirali, isplanirali i ubili Puljanina Marija Tolića i Wernera Ajdarija. Tragove su prikrili, a njihova tijela zakopali u šumi nedaleko Sarajeva.

Organizirana kriminalna skupina, prema navodima optužnice, počinila je i jednu od najvećih pljački u poslijeratnoj povijesti BiH. U prosincu 2007. u Sarajevskoj zračnoj luci opljačkali su 2,5 milijuna maraka (oko 9,7 milijuna kuna) sarajevske ABS banke. U optužnici se navodi i da su se optuženi bavili trgovinom droge i oružja te iznudama.

Devet od četrnaest optuženih nalazi se u pritvoru gdje će čekati početak suđenja. Jedan od optuženih rođen je u Hrvatskoj, osam u BiH, a petorica u Srbiji.