DEBLOKADA PREGOVORA

Za oporbu dogovor Pahor - Kosor 'kupovanje mačka u vreći'

30.09.2009 u 07:00

Bionic
Reading

Pitanje okvira u kojemu će Hrvatska i Slovenija voditi buduće razgovore o graničnom prijeporu postalo je u Sloveniji izrazito prestižno pitanje između vladajućih i oporbenih stranaka jer predstavnici vlade tvrde da on osigurava dobre mogućnosti da se dođe do 'pravedne granice', dok oporba tvrdi da je Pahor obećanjem Europskoj uniji da će deblokirati hrvatske pristupne pregovore 'kupio mačka u vreći'

'Kupili smo mačka u vreći jer smo se obvezali da ćemo deblokirati sva blokirana poglavlja i da nećemo ometati ulazak Hrvatske u Europsku uniju', rekao je u emisiji 'Odmevi' Slovenske televizije parlamentarni zastupnik France Cukjati, član Slovenske demokratske stranke (SDS) koju vodi bivši premijer Janez Janša

Pregovarački okvir koji je prihvatila Pahorova vlada po njegovim riječima ne donosi vremenskog rasporeda za deblokiranje hrvatskih pregovaračkih poglavlja, a granično rješenje neće biti poznato do ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Cukjati, nekadašnji predsjednik parlamenta, izjavio je da bi sadržaj nacrta arbitražnog sporazuma s Hrvatskom za čije se sklapanje početkom parlamentarnog postupka u utorak opredijelila Pahorova vlada trebalo obznaniti javnosti i da nema potrebe da se o tome u parlamentu raspravlja na zatvorenim nego na javnim sjednicama.

Patrick Vlačič
, ministar prometa i potpredsjednik Socijalnih demokrata (SD) rekao je da to ne bi bilo dobro za sudbinu i realizaciju budućeg arbitražnog sporazuma za koji je uvjeren da Sloveniji pruža dobre mogućnosti za "pristup otvorenom moru".

Napori vlade usmjereni su u to da Slovenija u arbitraži ostvari svoje nacionalne interese, ali detalje sporazuma nije dobro otkrivati, naglasio je.

Član koalicijske stranke Zares i nekadašnji veleposlanik u Španjolskoj Franco Juri, rekao je da je protiv toga da se o arbitražnom sporazumu odlučuje na referendumu u Sloveniji iako je to, kako je dodao, otvorena i realna mogućnost s obzirom na to kako je oporba reagirala na Pahorove izjave o budućem arbitražnom sporazumu.

Juri je rekao da je dogovor koji je Pahor postigao s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor za Sloveniju bolji od dogovora što ga je Janša kao premijer postigao sa tadašnjim hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom na Bledu 2007. godine kada je "poništio sporazum Drnovšek-Račan" i pristao da se granični prijepor prenese na Međunarodni sud pravde (ICJ) u Den Haagu.

Istina je da je Janša za odlazak pred ICJ navodio tri uvjeta, među ostalim i primjenu "načela pravičnosti" (ex aequo et bono), ali hrvatska vlada na te pregovaračke pozicije Janšine vlade nikad nije pristala, pa je sadašnji dogovor premijera Pahora s hrvatskom premijerkom mnogo veći uspjeh, naveo je Juri.

Predsjednik Slovenske pučke stranke (SLS) Radovan Žerjav izjavio je da se njegova stranka već priprema na organizaciju naknadnog zakonodavnog referenduma kojim bi pokušala poništiti budući arbitražni sporazum.